Атанас Славов: В сегашните условия фигурата на служебното правителство е до голяма степен излишна

Атанас Славов, сн. БГНЕС

Нужно е да промени цялата процедура за съставяне на правителство след подадена оставка на кабинета. Такава трябва да бъде посоката на бъдещи конституционни промени у нас, заяви преподавателят по конституционно право Атанас Славов във вторник пред БНР.

От гледна точка на сегашната ситуация би било добре да има процедура, която да позволява много по-бързо да се стигне до предсрочни избори, когато управляващото мнозинство желае това, твърди той: "Тоест, да бъде завършена архитектурата на парламентарното управление, която се състои именно в тези две неща: да може парламентът да гласува недоверие на правителството, но да може и правителството да поиска разпускане на парламента и по този начин да имаме реален взаимен контрол и възпиране между парламент и изпълнителна власт".

Атанас Славов смята също, че фигурата на служебното правителство така, както е уредена конституционно в момента, също е плод на политически компромис: "Плод на това, че в началото на демократичния ни процес - преди 26-27 години, има остро политическо противопоставяне между едната и другата политическа сила. Докато служебното правителство се привижда като този независим, автономен играч, който на равни разстояния от основните политически сили ще може да произведе избори, без да има съмнения за тяхната валидност и честност".

Но от гледна точка на сегашната политическа зрялост на българското общество, за мен тази фигура на служебното правителство до голяма степен вече е излишна, коментира конституционалистът. 

Атанас Славов допълни, че има и други промени, които остават на дневен ред: "Отвъд този политически парламентарен процес промените, които са от изключителна важност за нашата страна, са свързани със съдебната реформа  - с мястото на прокуратурата в съдебната система, необходимостта от въвеждане на ясна отчетност по отношение на главния прокурор, ако изобщо такава фигура е необходима". 

В коментар за проведения в Италия референдум за промени в конституцията Атанас Славов заяви, че "нито една демокрация не бива да се страхува от референдумите, когато те са създадени и се организират по много ясни правила".

Според него един от основните проблеми на организирането на референдуми в България е липсата на задълбочен дебат. Славов подкрепя позицията на политологичната асоциация, че мажоритарна система с пълно мнозинство в два тура не е подходящ вариант за страната ни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?