Плевнелиев е готов да избере с Радев служебния кабинет

Отиващият си президент пита КС може ли да насрочи парламентарните избори

Въпреки че не е задължен от Конституцията, президентът Росен Плевнелиев е готов да определи състава на бъдещето служебно правителство в консултации с новоизбрания държавен глава Румен Радев. Двамата се срещнаха на "Дондуков"2 в понеделник, ден след като Радев спечели президентските избори и часове след като премиерът Бойко Борисов депозира оставката на правителството си. Така политическата криза, в която Борисов тласна държавата, залагайки оставката си срещу победа на президентските избори, изглежда по-контролируема, под навигацията на отиващия си и бъдещия държавен глава.

Избраният президент заяви на излизане, че на продължилата час и половина среща не са обсъждани конкретни имена, но той е получил "уверението" на Плевнелиев, че ще определи състава на служебния кабинет след консултации с него.

След разговорите Плевнлиев не даде изявление, но от прессекретариата му също потвърдиха този ангажимент.

"За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото", посочиха от "Дондуков" 2.

И Плевнелиев, и Радев са били на мнение, че са необходими "координирани и максимално прозрачни и действия на всички отговорни институции".

Служебен кабинет на двама президенти

След избора на Радев за президент страната изпадна в политическа криза заради депозираната оставка на кабинета "Борисов" 2. Сега отиващият си президент е поставен в безпрецедентна ситуация да излъчи трети пореден служебен кабинет в рамките на мандата си. Този кабинет обаче се очертава да управлява повече от обичайните три месеца, тъй като Плевнелиев няма право да разпуска парламента. Именно Радев, след като встъпи в длъжност на 22 януари, ще може да разпусне Народното събрание и да насрочи изборите, които могат да се проведат най-рано през април. Радев, който допреди два месеца беше командир на ВВС и няма политически опит, ще има правото и да подмени частично или изцяло назначения от предшественика си служебен кабинет.

Очевидно Плевнелиев се опитва да спести допълнителни сътресения в преходния период, каквито биха били смените на служебни министри, както и да осигури легитимност на служебното правителство.

Радев допуска някоя партия да сформира правителство

Румен Радев не се ангажира с прогноза кога ще са следващите парламентарни избори. Той припомни, че това зависи от евентуалното сформиране на правителство в сегашното Народно събрание с мандата на някоя от парламентарните сили.

"Представете си, че някоя от тях има волята или състави някаква нова коалиция. Нека да не бързаме“, коментира той пред репортери.

Плевнелиев пита КС дали може да насрочи новите избори

Президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване - дали в последните три месеца от своя мандат държавният глава насрочва нови парламентарни избори без да е разпуснал Народното събрание. Държавният глава се обръща към Конституционния съд, за да се избегне противоречивото тълкуване на Конституцията и да се предотврати вакуум в конституционната система, съобщиха от прессекретариата му.

Основният закон предвижда възможност в чл. 99, ал. 7, при която депутатите в действащо Народно събрание не могат да постигнат съгласие да формират правителство.

Още

Почти невероятно е да се стигне до такъв сценарий, след като двете най-големи партии – ГЕРБ и БСП, обявиха, че няма да се опитват да съставят правителство сега и предпочитат да се върви към предсрочни избори.

Премиерът Бойко Борисов, който досега размахваше политическата стабилност като основен коз в кампанията за избор на президент, сам тласна страната към нестабилност, като обеща да подаде оставката си, ако ГЕРБ загуби президентските избори. Неговият кандидат-президент Цецка Цачева се провали, а издигнатият от БСП Румен Радев бе избран за президент със съкрушително мнозинство на балотажа в неделя.

Бойко Борисов внесе оставката на кабинета си в понеделник, а нейното гласуване се очаква да стане в сряда, първия работен ден на парламента за седмицата.

След това президентът Росен Плевнелиев трябва да връчи на Борисов като лидер на първата политическа сила в НС мандат за формиране на ново правителство. Очаква се Борисов да върне мандата и той да отиде при БСП, чийто председател Корнелия Нинова вече заяви, че ще стори същото. Следва трети опит, при който президентът не е обвързан със задължение да връчи мандата на третата по големина партия – ДПС, но поради липса на подкрепа от първите две сили едва ли някоя трета ще се пробва да съставя правителство.

Именно тогава Плевнелиев ще пристъпи към формиране на служебен кабинет, който ще е първият, който ще работи при действащ парламент, който да го контролира. Това ще продължи до встъпването в длъжност на Румен Радев, който ще разпусне Народното събрание и ще насрочи датата на предсрочните избори, но служебният кабинет ще продължи да работи без парламент.

Междувременно Плевнелиев отправи питане до Конституционния съд може ли да насрочи дата за парламентарнинте избори с оглед на по-скорошното им провеждане, за да не остане страната 5-6 месеца управлявана от служебен кабинет.

Плевнелиев: Трябва предвидимост и яснота

По време на срещата Плевнелиев и неговият приемник са обсъдили и необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които ще предприеме президентската администрация.

"От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт", посочиха от "Дондуков"2.

"Благодаря на президента Плевнелиев за поканата. Срещата бе изключително ползотворна, знакова. Това означава приемственост в политиката на президента", заяви от своя страна Радев.

Радев още не е готов със съветниците си

В отговор на въпрос Радев посочи, че все още е "рано" да обяви бъдещите си съветници.

Въпросът кои ще са секретарите и съветниците на Радев е от ключово значение, за да се види дали е в състояние да следва независима политика, както твърди самият той, или екипът му ще е изцяло или предимно излъчен от БСП.

По време на срещата Радев и Плевнелиев са обсъдили и хода на изминалите президентски избори, като и двамата са били на мнение, че са преминали без "сериозни нарушения по демократичен и легитимен начин".

Още по темата
Още от България