Атанасова не се е отказала изборът на лекар да става през частен фонд

Атанасова не се е отказала изборът на лекар да става през частен фонд

Здравният министър Десислава Атанасова отново лансира идеята си изборът на екип или лекар в болница да става само, ако човек се осигурява в частен фонд. Предложението ѝ датира още от края на миналата година, когато тя бе председател на парламентарната здравна комисия.

“Смятам, че не е редно да се заплаща за избор на екип или на лекар в лечебните заведения. Подкрепям изцяло мнението на националния омбудсман Константин Пенчев, който обяви избора на екип за незаконен и се надявам, че ВАС ще се произнесе по този въпрос съвсем скоро. Имам идеи и за промяна в нормативната уредба, които смятам да поставя на широко обществено обсъждане. Възнамерявам да предложа тези, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга“, коментира Атанасова пред БТА.

“Не е оправдано това, което се случва сега - здравноосигурен гражданин да заплаща допълнително избор на екип в болница, за да получи правото да бъде лекуван от желан от него лекар, а не от лекар, който самият той не познава. Може би първоначално ще пристъпим към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти“, посочи Атанасова.

Досега тя не е представила идеята си в детайли, но предложението ѝ беше посрещнато резервирано от самите здравноосигурителни дружества. Спорно е и доколко това ще е икономически изгодно за самите осигурени. Сега изборът на екип не може да надвишава 900 лева, а цената зависи от стойността на клиничната пътека, по която е приет пациентът. За пътеки до 500 лева таксата за избор на лекар не може да надвишава 250 лева, а за избор на екип не може да надвишава 350 лева.

Най-често изборът на екип се ползва при раждане, тъй като много от жените искат да родят при лекаря, който е следил цялата бременност. За да се осигуряват в частен фонд обаче, жените трябва да са внасяли вноски много преди бременността, тъй като частните здравни фондове също работят на солидарен принцип – осигурява се група хора и получават услуги тези, които имат нужда. Т.е. човек не може да тръгне да се осигурява, когато знае, че му предстои да ползва медицинска помощ, а трябва да плаща вноска години наред, само за да може един ден евентуално да си избере точно определен лекар.

Предложението поражда допълнителни въпроси и заради предложението, което се обсъжда в парламента – здравноосигурителните дружества да се прелицензират като застрахователи.

Споделяне

Още по темата

Още от България