Депутати от ГЕРБ предлагат

Изборът на лекарски екип да става само с допълнителна здравна осигуровка

Изборът на лекарски екип да става само с допълнителна здравна осигуровка

Депутати от ГЕРБ предлагат изборът на екип при лечение в болница да се прави само при наличието на допълнителна осигуровка в частен здравен фонд, ако пациентът изяви изрично желание за това. Предложението им идва на фона на ескалиралото напрежение между лекари и пациенти около поредицата смъртни случаи на родилки. Близки на починалите смятат, че ако не се плати за избор на екип, на пациентите не се обръща достатъчно внимание и липсата на адекватни действия е причина за смъртта.

Председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова (ГЕРБ) коментира пред Mediapool, че е по-добре изборът на екип да става чрез допълнителното здравно осигуряване, тъй като така би имало по-сериозен контрол. И в момента тази възможност съществува – човек да се осигури допълнително в частен фонд и да получи допълнителни услуги, които не са включени в основния здравноосигурителен пакет, покриван от НЗОК. В това число влизат консумативи, съпътстващи основната манипулация изследвания и дейности, самостоятелна стая, и др.

“Аз мисля, че това е най-добрият вариант, за да не се дават някакви пари под маса, над маса и т. н“, заяви Атанасова.

Изборът на екип обаче е регламентиран в наредбата за достъп до медицинска помощ на здравното министерство и заради това в случая промените не са в правомощията на депутатите. От здравното министерство заявиха, че подлагат въпроса на широка обществена дискусия и след като се разгледат различните предложения – на пациенти, лекари, депутати и т. н. министерството би предприело промяна.

Атанасова също смята, че трябва да има дискусия по темата. “Започваме да водим публична дискусия, защото виждам, че хората като цяло са негативно настроени към избора на екип, защото сега той е свързан с това, че те не избират доброволно. Хората са поставени в ситуация, при която, ако не платят, не им се обръща достатъчно внимание, което е абсолютно грешно, защото здравните осигуровки се плащат, за да има човек адекватно лечение, без значение дали е платил допълнително“, посочи тя.

“Ако една бременна жена е наблюдавана през цялата си бременност от един лекар, той знае каква е фамилната ѝ обремененост, запознат е с хода на бременността и всичките ѝ изследвания и тя му има доверие и иска раждането да се случи в негово присъствие, в такъв случай тя наистина може да си плати за тази услуга. Тогава тя плаща, че избира този човек, без значение дали раждането е в работното му време, събота, неделя, в пет сутринта и т. н. Но съм категорично против да си поставен в ситуация, при която трябва да избираш, за да те лекуват изобщо“, коментира Атанасова.

“Мисля, че доброволните фондове, администрирайки тази дейност, ще следят и контролират много добре кой какво върши, дали този, който си си избрал, ти е извършил манипулацията, за която си си платил, и т.н“, заяви тя.

Атанасова смята, че изборът на екип е част от по-широката тема за недофинансирането на клиничните пътеки и здравеопазването. “След като лекарите не получават достатъчно адекватно заплащане и чрез този избор на екип им се плаща допълнително, значи системата явно не е дофинансирана и стойността на клиничните пътеки не съответства на стойността на оказаната медицинска помощ. Но пък мисля, че е абсолютно погрешен методът, чрез който допълнително се заплаща на ръка“, коментира тя.

Други колеги на Атанасова от ГЕРБ, като например Пламен Цеков, пък са на мнение, че в държавните и общински болници изобщо не трябва да се доплаща.

Според Атанасова хората не са достатъчно запознати с възможностите, които дава допълнителното здравно осигуряване. Тя смята, че те дори биха предпочели да се осигурят допълнително, за да получат по-добро обслужване. “Но само когато става въпрос за дейности извън основния здравноосигурителен пакет, покриван от касата“, посочи тя. Атанасова допълни, че има здравноосигурителни пакети за болнично лечение за около 200 лева годишно с възможност за четири, шест и повече вноски. “И срещу тази сума можеш да получиш много повече грижи, отколкото да платиш 900 лева за избор на екип“, допълни тя.

Представители на частните здравни фондове обясниха, че сега възможност за избор на екип срещу допълнителната осигуровка имат само хора, осигурени при групови договори, т.е. всички служители в една компания. Цените на пакетите за болнична помощ варират от конкретната група, броя лица в нея. Ако те са до 50 души се отчита техният здравен статус, за да може да се определи риска. Ако човек се осигурява продължителен период от време – година и повече действително осигуровката му може да покрие по-скъпо лечение отколкото са реално вноските му. При хората, които вече знаят, че им се налага да избират екип обаче, не става въпрос за осигуряване на риск, а за директни плащания и те ще трябва да плащат по-високи вноски, коментират специалистите.

Въпреки, че от повече от година за премахване монопола на НЗОК изобщо не се говори сред управляващите, според Атанасова идеята не е “тотално захвърлена“. “Идеята за демонополизация на НЗОК съществуваше още с идването на ГЕРБ на власт, тя беше включена в предизборната програма. Поради най-различни причини нещата се забавиха, но предполагам, че предстои да обсъдим и това. Не е тотално захвърлена идеята“, посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?