Австрийски свещеник критикува потайния процес за избиране на папа

Хелмут Шюлер

Виден инакомислещ австрийски свещенник, който миналата година бе смъмрен от папа Бенедикт Шестнайсети, след като призова за незачитане на някой учения на Римокатолическата църква, прикани църковните лидери да изоставят потайността и да се допитат до вярващите кой би трябвало да е следващият им водач, пише в петък агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Преподобният Хелмут Шюлер, водач на група свещеннослужители, които открито оспорват позициите на католическата църква по някои теми табу, като обета за целомъдрие на свещенниците и ръкополагането на жени, заяви, че избирането на приемник на Бенедикт Шестнадесети е шанс да започне обществен дебат по тези теми.

Шюлер твърди, че неговата група представлява 10 процента от австрийското духовенство и се радва на широка обществена подкрепа заради обета си да нарушава църковния канон, като причестява протестанти и разведени католици, които сключват нов брак.

"Ако нещата наистина бяха наред, отците от конклава поне щяха да отидат сред хората и да свикат срещи, за да разберат какво очакват в действителност вярващите", казал той в телефонно интервю за Ройтерс.

"Намирам за неуместен целия този метод, при който кардиналите се оттеглят във вътрешния си кръг и оттам от време на време изтича нещо около евентуалните кандидати /за папа/", казва Шюлер, чиято група се радва на все по-голямо внимание извън Австрия. "Повечето от правоверните не знаят почти нищо за тези хора", добавя той.

В средата на март конклав от около 117 кардинали ще заседава при закрити врати във Ватикана, за да избере приемника на Бенедикт, който в понеделник шокира 1,2 милиарда католици по света, обявявайки, че ще се оттегли от папския си пост на 28 февруари. Няма открити кампании или обявени кандидати за поста, а църковен закон забранява на кардиналите да разкриват за кого са гласували. Много от кардиналите избират своя фаворит едва след поредица дискретни разговори в дните преди конклава.

Кодиран език

Един от фаворитите е кардинал Кристоф Шонборн, на когото Шюлер някога бе заместник във Виенската архиепископска епархия. Решението му да дискутира със свещенниците дисиденти, вместо да ги накаже дисциплинарно, може да му донесе "черни точки" пред по-консервативните кардинали.

Според Шюлер решение от такава величина /за избора на нов папа - бел.ред./ изисква отделяне на време и усилия за постигане на широк консенсус, вместо да се оставя малка група висши духовници да решава това в пълна тайна. "Един милиард католици слушат какво (се обсъжда) на някакъв напълно таен, закодиран език", оплака се той, наричайки недостоен факта, че миряните научават за процеса единствено от журналистите във Ватикана.

"Това пасивно очакване е противно. Наистина вече е време, с оглед и на достойнството на вярващите, (кардиналите) да сложат картите на масата", казва той.

От десетилетия насам австрийските католици реформатори отправят предизвикателство към консервативните политики на Бенедикт Шестнайсти и на неговия предшественик папа Йоан Павел Втори, като организират протестни движения и защитават промени, които Ватиканът категорично отхвърля.

Бенедикт Шестнайсти, който в продължение на над две десетилетия преди да стане папа през 2005 г. бе главният пазител на католическата доктрина във Ватикана /префект на Конгрегацията на доктрината за вярата - бел.ред./ разкритикува австрийските бунтари през април миналата година, като същевременно поднови църковната забрана върху ръкополагането на жени за свещенници. Роденият в Германия Свети отец заяви, че няма да толерира открит бунт от духовници и миряни.

Ватиканът управлява безконтролно

Според Шюлер аутсайдер от Африка или Латинска Америка ще трябва задължително да си постави за цел да се справи с номенклатурата на Ватикана.

Две трети от днешните католици живеят в Латинска Америка, Африка и Азия, а кардинал Питър Търксън от Гана и кардинал Одило Шерер от Бразилия са сред спряганите кандидати за папския пост, уточнява Ройтерс.

"Най-големият проблем е, че Ватиканът управлява световната църква, без да бъде контролиран. И всеки папа, който се заеме с този проблем, трябва да бъде добре поставен /.../ трябва да действа стратегически и да получи голямо съдействие от епископите по света", казва Шюлер. Но дори подкрепа от широка база може да не се окаже достатъчна за новоизбрания папа да остави отпечатъка си върху Църквата, добавя той.

"Каква е ползата от (подобни) правомощия на папата, ако системата го превърне бързо в заложник? Това все повече се забелязва в анализите и може би е било значителен фактор за оттеглянето" на Бенедикт, коментира Шюлер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят