"Автомагистрали" дала аванс от 84 млн. лв. за отсечка на "Хемус" години преди старта на строителството (Обновена)

Строителният министър прави нов опит за смяна на борда на държавната фирма

"Автомагистрали" дала аванс от 84 млн. лв. за отсечка на "Хемус" години преди старта на строителството (Обновена)

Държавната компания "Автомагистрали" е дала аванс от 84 млн. лв. на фирма-доставчик на материали за изграждане на отсечка от магистрала "Хемус" години преди старта на строителство. Наред с това за конкретния участък все още не са отчуждени терените, т.е. те са частни, и съответно няма разрешително за строеж. Новата порция скандални разкрития направи в четвъртък строителният министър Виолета Комитова, която инспектира за пореден път изграждането на магистралата.

Аванс за 3 години

Проверката се проведе в т.нар. участък 5, при бъдещия пътен възел с пътя Ловеч – Левски в близост до ловешкото село Крушуна. За участъци от магистралата "Автомагистрали" са сключили договор за доставка на материали на стойност 97.8 млн. лв., от които 84 млн. лв. вече са платени авансово на фирмата доставчик, каза Комитова.

"Не разбираме защо са платени 84 млн. лв. за участъка преди година, след като досега реално са изразходвани около 1 млн. лв.", посочи тя.

Министърът уточни, че за отсечката има изготвен подробен устройствен план и разширен идеен проект, но няма проведени отчуждителни процедури. Така, до започване на строителството ще се стигне след една, две или три години

.Само преди дни новото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" спря изграждането на 4 мостови съоръжения в участък 2, намиращ се на територията на област Ловеч, от магистрала "Хемус". Причината е, че се работи без технически проект, което е недопустимо по закон.

Очаква се строителните работи на четирите мостови съоръжения да бъдат подновени след около 2 месеца, когато трябва да бъдат готови техническите им проекти.

Както Mediapool вече писа, фирмата "Автомагистрали Хемус" се оказа новият фаворит на ГЕРБ в строителството на пътища и магистрали с поръчки за около 600 млн. лв. Те именно са по договори, сключени с държавната компания "Автомагистрали" по неясни правила.

"Автомагистрали": С авансите спестихме милиони

Държавният мастодонт "Автомагистрали", чието старо ръководство все още не може да бъде подменено заради блокиране от съда, отговори на министъра с писмо до медиите. От там твърдят, че с изплатените аванси са направили икономии, защото цените за материали вече са "замразени" и няма да се влияят от натрупаната през последната година инфлация и при бъдещо поскъпване на живота.

"Близо 79 500 000 лева е реализираната към този момент икономия от фиксирането на цените на материалите за участъци 4, 5 и 6 ма автомагистрала "Хемус" към стойностите им в периода на плащане на авансите", твърди ръководството на компанията.

И пояснява, че така финансово се обезпечава изпълнението на автомагистрала "Хемус" със "замразяване на единичните цени, което води до независимост от инфлацията в държавен и световен мащаб" - тоест, с платените аванси, цените за "Автомагистрали" ЕАД са фиксирани към доставчиците и не подлежат на индексация.

От държавната фирма отговорят на критиките, че авансите са платени още преди отчуждаването на терените като прехвърлят въпроса към Министерство на регионалното развитие и АПИ:

"Отчуждаването на терени за изграждане на трасетата са в компетенциите на администрацията на МРРБ и АПИ. Разрешенията за строеж се издават от министъра на регионалното развитие и благоустройството".

Нов опит за смяна на борда на "Автомагистрали"

На въпрос от медии за смяната на ръководството на "Автомагистрали" ЕАД, Комитова заяви, че се опитва "възпитано да се раздели с него", но сегашният ръководител Стоян Беличев не желае да напусне поста.

По-късно стана ясно, че министър Комитова е внесла ново заявление за вписване на новия борд на "Автомагистрали" в Търговския регистър. То предвижда отстраняването на настоящите директори и назначаването на тяхно място на излъчения от нея нов борд още преди седмици - Валентин Вълков, Десислава Христова и Иван Станчев.

Най-вероятно искането отново ще бъде обжалвано от настоящите шефове на "Автомагистрали" - Стоян Беличев, Иван Коларов и Александър Филев. При такава развръзка отново финалната дума ще има Софийския градски съд. Той вече в сряда отхвърли първия опит за вписване на новите управители.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?