Бъдещата детска болница ще е в карето на "Александровска"

Кабинетът погасява дълговете на "Лозенец" с 23 млн. лева и я прехвърля на Софийския университет

Бъдещата детска болница ще е в карето на  "Александровска"

Правителството ще осигури 20 млн. лева за изграждането на национална детска болница на територията на Александровска болница, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в сряда. Решението идва след като миналата седмица под натиска на недоволството Борисов замрази предишната идея – националната детска болница да бъде в бившата правителствена болница - “Лозенец“.

Идеята провокира брожения сред академичния състав и ръководството на Софийския университет, а педиатричната общност изрази резерви, че “Лозенец“ няма капацитета да поеме разпръснатите 17 детски клиники в други столични болници.

Новата идея на кабинета е да се ползва недовършения 13-етажен корпус на клиниката по педиатрия в карето около Александровска болница, което е в състояние на груб строеж от около 30 години.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че обследването на грубия строеж ще продължи около месец, а след това предстои препроектиране, което ще продължи около 3 месеца.

Според Ананиев в началото на лятото може да бъде обявена обществена поръчка за строителството, което по думите му означава, че до средата на 2020 година е възможно да имаме готова детска болница.

"След като приключи обследването на сградата ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница. Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница "Шнайдер“ в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф. Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година“, каза Ананиев.

Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата. По сметки на Ананиев при 500 лв./кв. м. и 40 хил. кв. м. разгърната застроена площ строителните дейности ще струват около 20 милиона лв. Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники на други университетските болници в София. Този вариант би бил много по-евтин, по думите му, отколкото изграждането на изцяло нова болница.

Кабинетът погасява дълговете на "Лозенец" и я дава на СУ

С други 23 млн. лева правителството ще погаси дълговете на болница “Лозенец“, която внезапно се оказа силно задлъжняла, с наложени запори и персонал, чиито заплати се бавят.

От думите на Борисов стана ясно също така, че кабинетът е готов да прехвърли “Лозенец“ на Софийския университет, както настояваха ръководствата на университета и Медицинския факултет.

“С 23 млн. лева погасяваме дълговете на болницата, за да не кажете: дадохме ви я с дългове“, обяви Борисов пред ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, който също присъстваше на заседанието на кабинета. Предстои ректорът да съгласува с депутатите внесеното в НС предложение за промяна в статута на бившата правителствена болница.

Идеята “Лозенец“ да се прехвърли на университета лансира пръв деканът на Медицинския факултет на СУ и директор на болница “Лозенец“ проф. Любомир Спасов, който беше и в основата на подклажаното сред студентите и академичния състав брожение срещу превръщането на "Лозенец" в детска болница. 

Прехвърлянето на собствеността на университетска болница на университет не е прецедент. През пролетта кабинетът предостави варненската университетска болница "Света Марина" на Медицинския университет в града.

Случаят с "Лозенец" обаче е по-различен, защото въпросът с дълговете ѝ и как е докарана до това положение се замита, като същевременно се изпълнява волята на нейния директор и декан на факултета.

От ведомствена "Лозенец" става търговско дружество 

След като Народното събрание приеме отпадането на статута на "Лозенец“ като болница към МС, лечебното заведение ще бъде регистрирано като търговско дружество.

С решение на правителството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се предоставят правата на едноличен собственик на капитала за управление на държавното лечебно заведение, стана ясно от думите на здравния министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България