Българи разработиха "революционен" соларен чадър

Изобретението, с проектна цена до 2000 лв., създаде хай-тек фолклор в социалните мрежи

Българи разработиха "революционен" соларен чадър

Плажен чадър с автономно соларно захранване са конструирали български специалисти. Това дава възможност на клиентите да охлаждат напитките си и да зареждат телефона си на плажа. С иновацията се похвалиха от технологичния инкубатор на "София тех парк". Автори са специалистите от Top Innovation. Соларната батерия захранва необходима за плажа хладилна камера за напитки, светодиодно осветление и дава възможност за зареждане на телефон.

Както разяснява изобретателят на соларния чадър, плановете по разработката включват и функция паник бутон, който да известява медицинските лица за инциденти с туристите.

Обявената проектна цена – от 1000 до 2000 лв. обаче е доста стряскаща и може да се превърне в сериозна пречка за широкото внедряване на продукта. Концесионерите по българските плажове и в момента предлагат удобства като чадър и шезлонг на доста солени цени. Ако решат да инвестират в покупката на високотехнологична слънцезащита, може да се окаже, че цената ще е непосилна за повечето туристи, въпреки очевидните предимства.

Революционното изобретение предизвика истинска буря от коментари във фейсбук, повечето от които иронични. И независимо дали авангардният чадър ще пробие успешно на пазара, той се превърна в източник на вдъхновение за множесто други идеи във високо-технологичната сфера.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?