Българин задържан с 1315 фалшиви паспорта в Сърбия

Радослав Господинов от Пловдив е задържан с 1315 фалшиви паспорта на сръбския граничен пункт Връшка чука на 11 май т.г. , предаде БТА. Шофьорът на товарния автомобил, с пловдивска регистрация, е роден през 1970 година и е жител на Пловдив, район "Тракия".

Товарният автомобил е собственост на ЕТ "АИТ" от град Пловдив със собственик Ангел Господинов, който е дал пълномощно на Радослав да управлява автомобила. ТИР-ът е превозвал санитарен фаянс от Турция за Германия по документи. Сръбските митничари при проверка откриха в кабината на автомобила фалшивите документи и шофьорски книжки, предназначени за страни от Европейския съюз.

Стойността на фалшивите документи се оценява от сръбските митничари на около 3 млн.евро, а в страните от Западна Европа стойността на черния пазар на един фалшив личен документ е от 1000 до 5000 евро. Фалшивите лични документи и шофьорски книжки са били предназначени за Португалия, Франция, Гърция, Норвегия, Белгия, Испания, Дания и Великобритания.

Задържането на фалшивите документи е извършено съвместно от сръбските митнически и гранични служби, и представители на Министерството на финансите. Подобна операция и проверка под кодовото име "ТR 84" се извършва на всички гранични пунктове на територията на Сърбия-Черна гора, съобщава сръбския журналист Милан Витомирович.

Според анонимни официални полицейски сръбски източници в операцията по задържането на българския ТИР с фалшивите документи за самоличност е участвал и Интерпол. Разследването на случая ще бъде улеснено, твърдят сръбски полицаи, защото на много от задържаните фалшиви документи - паспорти и шофьорски книжки, са били попълнени данни на различни лица и документите са със снимки. От полицията предполагат, че вероятно това са лицата, до които е трябвало да стигнат документите.

Споделяне

Още от България