Български МиГ-ове отново са вдигнати заради руска активност над Черно море

Руските екипи вече са у нас за ремонта на нашите машини

МиГ 29, сн. ВВС

Български изтребители МиГ 29 отново са били вдигнати във въздуха заради руска активност в района на Черно море. В операцията са участвали и изтребители на Румъния и Турция и е имала за цел да демонстрира "готовност за охрана и отбрана на въздушното пространство на Алианса", съобщиха от НАТО.

Руските самолети не са влезли в българското въздушно пространство, уточниха от българското военно министерство.

Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон, Испания, е вдигнал самолетите, след като радари са засекли неидентифицирани следи от Крим към западните части на Черно море. При проверка се оказало, че те са на руски военен самолет.

"Тези рутинни мерки бяха проведени координирано и професионално, като показаха възможностите и оперативната съвместимост на съюзниците", посочиха от НАТО.

Периодично български изтребители се вдигат по спешност заради самолети без полетен план, без радиовръзка и с изключен транспондер до българското въздушно пространство. Според българските Военновъздушните сили всички те са предполагаема собственост на Руската федерация.

Тези полети намаляват летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

България сключи рамково споразумение с руската корпорация РСК МиГ за ремонт на българските машини на обща стойност над 40 млн. евро, което се изпълнява в момента.

По договорите с руснаците имаше забавяния, но по информация на Меdiapool руските ремонтни групи са пристигнали в България още миналия месец и работят по изпълнението на поръчките.

За периода 2006-2020 година България сключи договори за поддръжката на МиГ 29 на обща стойност 275 млн. лева без ДДС.

Въпреки че страната закупи 8 нови самолета F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2 млрд. лева, използването на МиГ-овете остава без алтернатива дори след доставката им.

За да се премине изцяло към нова платформа, трябва да се закупят най-малко още 8 нови изтребители, което не се знае кога ще стане.

Споделяне

Още по темата

Още от България