Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БАН е недоволна от специалния закон за метеорологичния институт

Твърди, че звеното неправомерно ще стане научна организация и ще е монополист на данни

0 коментара
Сн. БГНЕС, архив

Българската академия на науките критикува текстове от подготвения специален Закон за Националния институт по метеорология и хидрология. Според академията с приемането на закона, който все още е в процес на обществено обсъждане, на НИМХ неправомерно ще се даде статут на научна организация, която ще се превърне в монополист на достъпа до метеорологични и хидрометеорологични данни.

От началото на тази година НИМХ не е част от структурата на Българската академия на науките. Разводът между двете организации не беше по взаимно съгласие - метеоролозите искаха да напуснат академията с мотива, че са недооценени и недофинансирани. От БАН пък не искаха отделянето, но в крайна сметка, и с намесата на държавата, раздялата стана факт. БАН създаде свой институт за климата, атмосферата и водите, в който трябваше да останат учените от НИМХ, които не искат да напускат академията, както и изследователи от други звена на академията.

След излизането на НИМХ от БАН, което стана с текст в закона за бюджета за тази година, институтът стана звено към Министерството на образованието и науката. Дейността му пък беше регламентирана с правилник за устройството и дейността.

Специален закон

Почти година по-късно от образователното министерство предлагат специален закон за метеорологичния институт, в който се посочва, че той е национална автономна научна организация, както и национална хидрометеорологична служба. Мотивите за създаването на закон са по-голяма автономност на НИМХ, включително и за разпределяне на бюджета, както и това, че в момента той не можел да функционира пълноценно, а учените и служителите му били демотивирани.

Законът предвижда още имотите, които институтът ползва, да са единствено публична държавна собственост. В момента имало и такива, които са частна държавна собственост, а това давало възможност за претенции към собствеността и създавало риск от преместване на станциите, което пък поставя под съмнение измерванията.

Съмнения за проблем с учените

Проектозаконът за НИМХ е обсъден от общото събрание на БАН, което е приело и свое становище по текстовете, съобщиха от академията в понеделник.

"В мотивите към публикувания за обсъждане законопроект се констатира, че след отделянето на НИМХ от БАН, институтът не функционира пълноценно при изпълняване на националните и международните си дейности и че демотивирането на работещите в него и липсата на постъпващи висококвалифицирани млади кадри може да доведе до загуба на капацитет в областта на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията в България. Общото събрание на БАН е убедено, че посочените проблеми се коренят в сегашния подход на управление и функциониране на НИМХ и не могат да бъдат решени с предлагания закон", се казва в становището на академията.

В него се припомня и основният спор между БАН и вече бившото ѝ метеорологично звено. Той беше, че бюджетът на академията се разпределя по методика, която не отразява спецификата на НИМХ и това, че той се занимава повече с оперативна, отколкото с научна дейност. Затова и на института се давали по-малко пари, което пък водело до хронично недофинансиране, ниски заплати и проблем с осигуряването на ежедневната дейност.

В становището на общото събрание на БАН се казва, че част от учените в НИМХ не отговарят на минималните законови изисквания за заемане на академичните длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор".

"Справката в Регистъра за академични длъжности и научни степени на НАЦИД показва, че в момента само трима учени от НИМХ при МОН покриват минималните изисквания по действащия Закон за развитие на академичния състав (ЗРАСРБ), а запазването на академичните длъжности на останалите служители в НИМХ при МОН влиза в сериозно противоречие и по същество компрометира ЗРАСРБ", пише в становището на академията.

Според него това е аргумент срещу даването на НИМХ на статут на автономна научна организация, както е записано в закона. От академията смятат, че липсата, според тях, на учени, които да отговарят на минималните изисквания за академични длъжности, поставя под въпрос основните дейности на НИМХ, както и изпълнението на докторските програми, достъпа до участие в международни научни програми и кандидатстването по специфични научни проекти, финансирани от национални, европейски и международни източници.

Монополист на данни

"Декларативното законово постулиране в чл. 2. (1), според което "НИМХ е национална автономна научна организация в областите метеорология, хидрология и агрометеорология“ е противозаконен прецедент. Една организация да се обявява за "научна" със закон е грубо нарушаване на принципите на академизма и на механизма за провеждане и оценка на научните изследвания. С тази законова формулировка се изземват функциите на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) като специализиран държавен орган, който контролира дейността на висшите училища и научните организации", пише в становището на БАН.

То се обявява и срещу текстовете в закона, според които НИМХ се превръща в "монополист на достъпа до метеорологични и хидрометеорологични данни" като се задължават всички публични оргнизации да предоставят достъп до метеорологичните си данни безвъзмездно на НИМХ, а пък достъпът до услугите, базата данни и научната продукция на метеоролозите може и да е платен. "Монополът върху достъпа до метеорологични и хидрометеорологични данни би създал пречки за провеждане на научни изследвания и други дейности, базирани на тези данни, от други институции, стопански и неправителствени организации. Това би имало негативни икономически последици и би затруднило редица дейности, пряко или косвено свързани с националната сигурност", твърдят от БАН.

От академията се противопоставят и на "тезата в проектозакона, че НИМХ при МОН е единственият правоприемник на закрития Национален институт по метеорология и хидрология към БАН". Припомня се, че академията вече има Институт за изследване на климата, атмосферата и водите, който смята за правоприемник на отцепилия се метеорологичен институт. "Би следвало всички права и задължения – имуществени, права по интелектуална собственост, членство в различни организации на двете институции, да бъдат уредени чрез споразумение", смятат от академията.


"Обръщаме внимание, че включването в законите на разпоредби, които са в конфликт с разпоредбите на Конституцията на Република България (чл. 17), Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (чл. 1 от Протокол № 1 към Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи) и Хартата на основните права на Европейския съюз (чл. 17) застрашават устоите на правовата държава и подкопават доверието на обществото в управлението на страната и в авторитета на държавната власт", пише в становището. В него се иска още образователното министерство да "посочи изрично БАН като основна заинтересована страна по предлагания законопроект за НИМХ" и да обсъди текстовете и с представители на академията.

"БАН призовава Съюза на учените, Съвета на ректорите, висшите училища, всички учени в България и българската общественост да вземат отношение по предлагания законопроект, който засяга не само БАН, но и цялата научна общност", заявяват от академията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.