БДЖ вдига цените с 8 процента заради поскъпването на тока

Българските държавни железници (БДЖ) предупредиха във вторник, че ще повишат тарифите за превоз на товари заради повишаването на електроенергията. По предварителни изчисления на компанията, цените за пътническите и товарните превози ще скочат с 8 на сто. От железопътната компания уточниха, че обмислят възможността да купуват електроенергия от дружеството за търговия с електроенергия, което ще се създаде към Национална компания “Железопътна инфраструктура”.

От БДЖ уточниха, че очакват офертата с новите цени на НЕК още през следващата седмица.

НК “Железопътна инфраструктура” са предупредили търговците на скрап,че прекратяват договорите си с тях. До месец тези, които работят на територията на държавната фирма, трябва да прекратят дейността си, свързана с изкупуване, складиране и извозване на метални отпадъци. Представителите на Българската асоциация по рециклиране (БАР) са провели срещи с ръководството на железопътната компания, за  да им предложат сътрудничество. От БАР предлагат мерки , които засягат изкупуването на скрап от железния път и електроконтактната мрежа.  

Председателят на БАР Борислав Малинов посочи, че от общо 192 площадки за изкупуване на метали в страната, 117 са незаконни и трябва да се закрият .

Споделяне

Още от Бизнес