БЕХ пуска нови облигации за 650 млн. евро заради дълговете на НЕК

Инвестиционният консултант за бъдещия заем трябва да даде спешно мостово финансиране

БЕХ пуска нови облигации за 650 млн. евро заради дълговете на НЕК

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) търси консултант, който да помогне за емитирането на облигационен заем за 650 млн. евро и междувременно да предостави бързо мостово финансиране за същата сума. Парите са нужни на държавната компания, за да покрие 900 млн. лв. дългове на дъщерната ѝ "Национална електрическа компания" (НЕК) към двете американски електроцентрали "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Целта е да влезе в сила намалението на цената на изкупувания ток по дългосрочните договори с двете мощности.

Това става ясно от публикувана в четвъртък вечерта на сайта на БЕХ обява на конкурса за избор на инвестиционния консултант за бъдещия заем. До десет работни дни, считано от 4 септември, трябва да станат ясни кандидатите да дадат спешно търсените пари и да организират на по-късен етап облигационната емисия, която ще е втората подобна за БЕХ след пуснатата през октомври 2013 г. за 500 млн. евро, основната част от които също отидоха за борчовете на НЕК, но за спрения проект за строежа на АЕЦ "Белене".

След това ще има подбор на желаещите да дадат парите, които може да са консорциуми или обединения от финансови институции. Участниците трябва да да са сред първите 25 инвестиционни банки по пазарен дял в пласирането на облигации, глобално или в региона Европа, Близкия изток и Африка през 2014 г.

Преминалите предквалификационния етап ще бъдат поканени да подадат оферти, които ще се оценяват по критерия "икономически най-изгодна оферта”. В хода на процедурата ще станат ясни сроковете за приключването на избора на консултант за емитирането на облигациите. Явно тогава ще трябва да се предостави и мостовото финансиране за дълговете на НЕК към двете американски централи и след това в срок от девет месеца до една година консултантът ще организира самото пускане на облигационния заем, ще реши на кой пазар да се пусне той и кое е най-подходящото време за това.

Опитът от предишния облигационен заем на БЕХ сочи, че около месец и половина отнема процедурата по избор на консултант, който да даде спешното финансиране за уреждане на дълговете. Самото организиране на емисията тогава продължи около шест месеца. Сега, както и тогава, също не са предвидени държавни гаранции за заема, но условията по предишните облигации бяха толкова изгодни за притежателите им, че на практика рисковете по тях бяха минимални.

Парите, които се търсят в момента, са повече от дължимите към момента на "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток", тъй като докато текат преговорите по заема те ще нараснат още, обясни пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че средства са необходима и за задължения към други производители на електроенергия, както и за подобряване на ликвидността на холдинга.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес