“Витоша ски” с ултиматум

Без ски на Витоша до разрешаване на строежи в природните паркове

Частник ни рекетира и ни прави за смях, каза шефът на земеделската парламентарна комисия

Без ски на Витоша до разрешаване на строежи в природните паркове

Ски сезонът на Витоша няма да започне, ако държавата не узакони строителството в природни паркове, които са изключителна държавна собственост. Този ултиматум са поставили от “Витоша ски” - собственик на съоръженията над София, за да пуснат тази зима лифтовете и пистите в района на “Алеко”.

 

“Частен оператор ни рекетира и ни прави за смях”, вбеси се след срещата с инвеститора Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие и гори, въпреки че по време на изявленията пред журналисти тя заяви, че ще подкрепи поправки в Закона за горите, които позволяват учредяването на право на строеж в природните паркове.

 

Текстовете щели да се внесат максимално бързо в парламента и могат да се гласуват не по-рано от месец и половина. Едва, след като те станат факт, “Витоша ски” щяла да пусне лифтовете, които се ползват от около 30 години от софиянци и гости на столицата. Промяната ще засегне всички публично-държавни и публично-частни територии, т.е. ще отвори врата за застрояването и на други природни паркове.

 

Няма законова пречка пред старта на сезона, но инвеститорът се дърпа

 

Миналата седмица “Витоша ски” съобщи, че тази зима няма да пуска лифтовете заради противоречиви текстове в новия Закона за горите от пролетта. Те не им позволявали да изчистят просеките под лифтовете и да вземат пистите под наем.

 

Красимир Каменов, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по горите и Десислава Танева многократно обясниха в сряда пред журналисти, че няма законова, административна или каквато и да е пречка пред пускането на съоръженията и решението си е лично на инвеститора.

 

Агенцията по горите дори предложила сама да изчисти просеките, а за пистите може веднага да бъде сключен договор за наем за срок по-малък от година без конкурс.

 

От думите на управителя на “Витоша ски” Георги Бобев обаче стана ясно, че истинската причина за отказа от работа е сега действащият забранителен режим за изграждане на нови съоръжения в планината.

 

Промените отварят път за застрояване в природните паркове

 

За да се изгради нов лифт например трябва да се смени предназначението на горите в Природен парк Витоша, но това е невъзможно според последните законови промени. Затова инвеститорът е предложил на работната група с представители на земеделското, регионалното и екоминистерството и депутати промяна в Закона за горите, която позволява учредяването на право на строеж в района на природните паркове. Това означава, че земята остава собственост на държавата, но инвеститорът има право да строи и експлоатира съоръжението. То трябва да разполага с одобрен подробен устройствен план, оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост със защитени зони, уточни Каменов.

 

Така предложената законова промяна била подкрепена от всички участници в дискусията, каза Каменов.

 

Не стана ясно каква е връзката между бъдещото застрояване на Витоша и отказа на фирмата, свързана с “Юлен” - концесионер на ски зона Банско, да пусне лифтовете на Витоша, освен очевидното извиване на ръце на държавата.

 

"Решението, което се предлага конкретно за този сезон, е временно. Нас не ни удовлетворява и ние докато не сме свидетели на конкретна законова промяна, няма да пристъпим към експлоатиране на съоръженията. Това за нас към този момент е незаконно", каза Георги Бобев. Той обаче не вижда в това рекет и каза, че не би си позволил никого да рекетира.

 

Бобев обвини управата на дирекция "Природен парк Витоша" и “други организации”, че атакуват всички техни действия и че държавата ги мотае с одобряването на Специализирания устройствен план за разширяване на ски зона “Алеко”. Той бе изготвен в процедурни нарушения, освен това засяга защитени територии и е върнат от екоминистерството за доработване.

 

Приватизационният договор не задължавал “Витоша ски” да пуска лифтовете

 

Адвокатът на инвеститора Петър Петров обясни, че приватизационния договор от 2008 г. за ски съоръженията над София не ги задължавал да пускат лифтовете. Имаме задължение да не разрушаваме съоръженията, да не променяме предмета на дейност и да изпълняваме план за заетост, каза Петров. Миналата седмица от “Витоша ски” обясниха, че ще поискат от Агенцията по приватизация да им позволят съкращения на персонал, тъй като няма да работят тази зима.

 

Фирмата “Витоша ски” е изцяло собственост на офшорната компания, регистрирана на Вирджинските острови “Елора мениджмънт лимитид”. Офшорката е поставила като управляващ на “Витоша ски” Костадин Костадинов (шеф във фалиралия “София ленд”) и като членове на управляващото тяло Георги Бобев и Петър Георгиев Петров.

 

Петров е и в управата на “Юлен” АД, концесионер на ски зоната в Банско, която също е собственост на офшорна компания, но този път регистрирана в Кипър – ООД “Мренго трейдинг”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес