Бивш пакистански президент с доживотна забрана да заема политически постове

ПЕрвез Мушараф

Антитерористичният трибунал в Пакистан забрани на бившия президент Первез Мушараф да заема каквито и да било политически постове в страната до края на живота си, предадоха осведомителните агенции във вторник.

По-рано днес съдът удължи срока на мярката за неотклонение на бившия държавен глава до 14 май. В момента Мушараф се намира под домашен арест в провинциалното си имение.

Това е първият случай, в който пакистански съд налага доживотна забрана на гражданин да се кандидатира на избори.

През 2008 г. пакистанското правосъдие принуди Мушараф да подаде оставка и го обвини по три дела - за убийството на бившата министър-председателка Беназир Бхуто през 2007 година, за незаконното уволнение на съдии през същата година и за убийството на лидера на борците за независимост на Белуджистан Акбар Бугти през 2006 година.

Миналия месец Мушараф се завърна в страната след четиригодишно доброволно изгнание с надеждата да участва в парламентарните избори на 11 май, но веднага бе задържан.

Той бе поставен под домашен арест до 4 май във връзка с делото за уволнение на съдиите, но днес съдът по процеса за убийството на Бхуто удължи мярката до 14 май, уточни пред АФП прокурорът Чаудри Зулфикар.

Беназир Бхуто - първата жена премиер в мюсюлманска държава, беше застреляна от терорист самоубиец по време на митинг на нейни привърженици в Равалпинди на 27 декември 2007 г. Тогавашният президент Первез Мушараф е обвинен, че съзнателно е отказал да ѝ предостави адекватна лична охрана.

Бившият президент Мушараф завзе властта с преврат през 1999 г. и подаде оставка през 2008 г. Избирателната комисия отхвърли кандидатурата му за изборите през май заради "противоконституционни действия" като ръководител на единствената мюсюлманска страна, притежаваща ядрено оръжие, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят