Бившият шеф на НРС изхарчил 5 млн. лв. за вербуване на агенти

Според него и шефовете на останалите тайни служби трябва да имат законова възможност лично да вербуват източници

Генерал Кирчо Киров. Снимка: БТВ

Бившият началник на Националната разузнавателна служба (НРС) ген.Кирчо Киров определи делото срещу него за присвояването на близо 5 млн. лева като "политическа поръчка в зародиша си". Той заяви в сряда пред бТВ, че сумата е по-малка и я е изразходил "целево” – за вербуване на информатори.

"Парите могат да бъдат проследени, но не винаги могат да бъдат начина, който е приет в публичните структури”, посочи Киров и подчерта, че разузнаването не може да съществува без секретност и конспирация. По думите му до делото въобще не би се стигнало, ако в закона бяха регламентирани оперативно-вербовъчните разходи и тяхното отчитане.

"Аз, за разлика от моите предшественици, се включих лично в оперативната дейност”, посочи ген. Киров, като подчерта, че лично е намирал информатори, до които само той има достъп.

Според него началниците на НРС, ДАНС и "Военна информация” трябва да имат пряко участие във вербуването на "източници, приятели на България”.

"Аз съм оперативен офицер 40 години в разузнаването, не мога, когато съм станал ръководител, да избягам от своята същност”, заяви генералът.

Като уточни, че не е запознат в детайли с казуса "КТБ", ген. Кирчо Киров коментира, че ситуацията с банката е следена от "заинтересовани разузнавателни служби” и ако Цветан Василев наистина крие тайни за водещи лица в българските политика и бизнес, чуждите разведки може да се опитат да достигнат до тях и така да поставят ред лица в зависимост. Според ген. Киров, "българската политика е правилна”, макар и не винаги достатъчно активна и това показва, че службите работят добре.

Споделяне

Още от България