Бизнесът обеща да вдигне заплатите - но не на всички

Кирил Домусчиев, Снимка: Архив БГНЕС

След като години наред белият бизнес у нас роптаеше срещу бързия ръст на заплатите и мързеливите работници, работодателите най-накрая обещаха да вдигнат възнагражденията на служители си през 2019 г.

Това са случва на фона на повсеместен недостиг на работна сила, дори за нискоквалифицирани позиции, който се дължи както на отказа на определени социални групи да се захващат с ниско платена работа, така и на отлива на работници към други държави в ЕС заради по-високи заплати.

След срещата при премиера работодателските организации декларираха възможност през следващата година да бъдат увеличени заплатите в дружествата, които са членове на националните бизнес организации. Работодателите обаче не бяха единодушни в процентните ръстове на възнаграждението, като за средната заплата те варираха от 8% до двуцифрени стойности.

"Когато икономиката е добре, има по-добро заплащане за нашите служители. През последните две години имаме двуцифрен ръст на средната работна заплата. Очакваме тази тенденция да се запази и през следващата година – в това се обединихме всички работодателски организации. Това означава, че заплатите в предприятията, в които има добра добавена стойност, ще растат значително. Но ще растат заплатите на специалистите, на хората, които искат да работят, на тези, които имат необходимите знания и умения. И продължаваме да считаме, че основният проблем в България за още по-значителен ръст в заплащането е образованието. Затова е продължим да натискаме за подобрение в образователната система и в квалификацията на нашите кадри. Защото когато имаш един добър специалист, ти нямаш проблем да му дадеш и по-висока заплата", заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Синдикатите, които присъстваха на срещата с Борисов, също се обявиха за необходимостта от поддържане на двуцифрения ръст на заплатите през следващите години. В последно време възнагражденията у нас, включително в частния сектор, растат с около 10% годишно.

"Днешната среща на министри, на представители на бизнеса и на синдикатите беше с цел да се опитаме да решим какво да бъде направено следващата година, за да бъдат решени проблемите, които хората поставят", каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. По думите му тенденцията за двуцифрен ръст на доходите трябва да бъде гарантирана и през следващата година. "В частния сектор работят 78% от заетите и искаме до фирмите да стигне тази договореност за по-високи заплати", добави той.

"Днес коментирахме горещия пазар на труда и липсата на кадри. Затова в страната могат да бъдат привлечени десетки наши сънародници от Украйна и Молдова, които да работят при не по-лоши условия от нашите работници", добави президентът на КНСБ.

"Добрата новина" за заплатите остави впечатление, че е част от поредицата усилия на управляващите за уталожване на социалното напрежение, намерило отдушник в протестите в страната през последните седмици.

Кирил Домусчиев от КРИБ изрази силно негативно отношение към протестите. Той твърди, че те са малобройни и само затрудняват икономиката и хората – теза, съвпадаща с гледната точка на управляващите. Според бизнесмена решенията в държавата не можело да се вземат "под уличен натиск". На държавата ѝ трябва стабилност, един служебен кабинет или нови избори със сигурност няма да помогнат за увеличаването на доходите на хората и за ръста на нашата икономика, заяви председателят на КРИБ. Той призова правителството да вземе необходимите мерки по отношение на протестите и се обърна към партиите да престанат с "популистките изказвания".

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов заяви, че организацията не е привърженик на изразяването на определени позиции чрез протести, защото те трябва да бъдат добре аргументирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес