БНБ иска банките да й платят 17 млн. лв. за надзора

От тази година централната банка се финансира от институциите, които контролира

БНБ иска банките да й платят 17 млн. лв. за надзора

От 1 януари 2021 г. Българската народна банка (БНБ) започна да събира нова такса от банките и платежните институции, които контролира, за да финансира надзорната си дейност. Определената за плащане сума за отминалата 2020 г. е 17 429 000 лв., обяви в четвъртък централната банка.

От тази сума 14 203 000 лв. са за функцията по банков надзор, 1 503 000 лева - за преструктуриране на кредитни институции и 1 723 000 лева - за платежен надзор.

Таксата ще се плати от банките и платежните институции, като индивидуалният ѝ размер зависи от пазарния дял на съответната банка и нейния рисков профил. Очаква се кредитните институции частично да прехвърлят поредния административен разход върху крайните си клиенти.

При въвеждането на новата такса БНБ обясни, че взаимства практиката на Европейската централна банка, която също събира надзорни такси.

Идеята бизнесът да си плаща на държавата, за да го контролира, бе приложена у нас преди около 4 години първо от Комисията за финансов надзор. Тя отговаря за небанковия финансов сектор – пенсионни фондове, застрахователи и борсови играчи. В края на 2017 г. КФН обяви, че преминава към самоиздръжка за сметка на бизнеса. В резултат на мярката КФН увеличи двойно бюджета си, включително заплатите на ръководството, като тогавашната шефка Карина Караиванова започна да получава над 13 000 лв. основна заплата.

БНБ сама гласува бюджета си, като в него има описание само на разходите, но не и на приходите, които идват изцяло от дейността на банката, основно от управлението на международните валутни резерви на страната. В публикувания на сайта на БНБ бюджет за 2021 г. не се споменава нищо за допълнителната такса "надзор". Посочва се единствено, че във връзка с присъединяването на България към Банковия съюз на ЕС от 1 октомври 2020 г. през 2021 г. се залагат допълнителни 2.8 млн. лв. разходи за 60 нови щатни бройки в дирекцията за банков надзор.

През 2021 г. БНБ е записала, че ще изхарчи 160 млн. лв., от които 131 млн. лв. - за издръжка. Централната банка е една от най-добре платените държавни институции, като заплатите дори на специалистите в нея са законово обвързани с възнагражденията в частния сектор. Средната основна заплата на ръководния персонал е 6216 лв., на специалистите – 2793 лв., а на поддържащия персонал – 1604 лв. Управителят и подуправителите получават на месец около 24 000 – 26 000 лв. заедно с всички добавки към основната заплата.

В последните месеци избухнаха няколко скандала, свързани със спорни назначения в БНБ, където се оказа, че работят дъщери, съпруги и други близки на политици, банкери и шефове на секретните служби. Реакция от ръководството на централната банка по този въпрос обаче до момента няма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес