Бойко Борисов: "Така ли се дават веществени доказателства, да си ги развлачват из София"

Премиерът Бойко Борисов ръководи първото заседание на новото правителство, проведено на 11 ноември. Сн. БГНЕС

Публикуваме част от стенограмата от заседанието на МС на 11 ноември, на което премиерът Бойко Борисов коментира изчезналите тефтери на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, след като вътрешният министър Вучков е разказал странните обстоятелства по случая:

Бойко Борисов: Аз моля и правосъдния министър, ако това е вярно, по тези тефтерчета, за които ние много пъти питахме истински ли са тогава и да ни се дадат в парламента да ги видим – тефтерчетата да видим, а не снимки на две-три странички. Ние още тогава питахме. И фактът, че бяха при Кирил Добрев достигнали, винаги това значи за мен много съмнителна работа. И ако това, което казва Вучков, аз не мога да допусна, а предполагам, като виждам как гледат колегите – и другите не могат да допуснат, че по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат – само на него – да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери! Това ако е истина, ако съдът или прокурорът – и затова те моля да го провериш най-колегиално – са дали по този начин веществените доказателства, не знам дали това трябва да е така. И съответно говорим за съдебна реформа – може да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът! Този процес е приключил, край! И ако е бил, както Костинброд, фалшифициран през цялото време, вече това при експертизата няма да се докаже. Давам само хипотеза. Просто искам да знам това ли е правосъдието, така ли се дават веществени доказателства, да си ги развлачват из София физически лица във физически техни коли, без охрана, без… Аз не мога да го разбера. Има правосъдие, има съдебна охрана, плащаме заплати, милиони на година! Моля те!

Христо Иванов: Съвсем сте прав, господин премиер. Този тип дела абсолютно зависят от веществените доказателства и сте напълно прав, че поне това, което се изнася като информация, е доста смущаващо. Ние ще направим справка, без тя да изглежда като намеса в работата на прокуратурата.

Борисов: Не, стига намеса! Публиката, хората, народът питат как може?! Този въпрос, който си го задаваме всеки един от нас, ще си го зададе всеки един днес в България. и ще кажат: "Тези там горе…" Кои са тези там, не се знае. Как е възможно? Ние искаме това в реформата, която ще правим, и това да не може да се случи.

Христо Иванов: Абсолютно. Това е ключово.

Борисов: Просто не с намеса! С тревога! И да ги питаш как така става и как ще се гарантира това да не става.

Споделяне

Още по темата

Още от България