Кандидатът за нов управител на НЗОК предлага:

Болниците с различно финансиране за една и съща дейност

Касата ще плаща за всяко лечение, от което е имало нужда

д-р Глинка Комитов. Сн. Дневник

Железен контрол и високи санкции за болниците, които опитват да мамят здравната каса, финансова дисциплина, но и плащане за лечението на всеки здравно осигурен, който действително е имал нужда да влезе в болница. За това се обяви единственият кандидат за нов управител на институцията д-р Глинка Комитов, който беше изслушан във вторник от депутатите от парламентарната здравна комисия и кандидатурата му бе гласувана с пълно единодушие.

Комитов успокои болниците, че независимо от съществуващите лимити касата ще плати за всеки осигурен пациент, който действително е имал нужда от лечение в болница и при приема и лекуването му всички правила са били спазени. Той смята, че болниците имат буфери, в рамките на които трябва да се справят с предвидените бюджети. Самият Комитов още не е наясно обаче дали ще се справи с гласувания бюджет на НЗОК или ще се наложи актуализация. Това щяло да стане ясно в средата на годината, но той разчита, че при затягане на контрола, ще се вмести във финансовите рамки.

Болниците с различно финансиране за една и съща дейност

Комитов предлага още на различните болници да се плаща различно по една и съща клинична пътека според това колко добри са условията в лечебните заведения и какъв в крайна сметка е бил резултатът от лечението. Болниците да бъдат финансирани според качеството, а не според броя преминали пациенти е и лайт мотив в предлаганата от здравния министър Петър Москов реформа.

Идеята на Комитов е една и съща дейност да бъде плащана по различни цени на лечебните заведения според това с каква апаратура, лекарски екип и условия разполагат и като се отчитат в крайна сметка резултатите от лечението. Той обеща обаче, че и занапред болниците няма да бъдат делени според формата на собственост – дали са държавни, общински или частни.

Той коментира, че за пациента не е без значение дали влиза в болница пред рухване или в болница с алуминиева дограма, хубава апаратура, добри лекари.

Комитов настоява касата да води прогенерична лекарствена политика, което ще намали разходите ѝ за медикаменти.

Той обяви, че ще изисква от служителите на касата и районните ѝ подразделения да подхождат с търпение и уважение към всички, потърсили помощ от тях без оглед на пол, раса, възраст, имуществено състояние.

Финансисти да определят цените на медицинските дейности, а не да ги договаря с БЛС

Комитов каза още, че част от вижданията му за управление на касата не се разминават с предложените от здравния министър Петър Москов промени в Закона за здравното осигуряване. Комитов одобрява съвместните проверки за спазването на добрите медицински практики между касата, медицинския одит, Лекарския съюз, но смята, че трябва да има повече внезапни проверки, както и проверки на НАП. Одобрява планираното увеличение на дохода, върху който държавата осигурява деца, пенсионери и др. Подкрепя и изваждането на дейности от болничната в извънболничната помощ. Одобрява и предложението да се финансира терапия на конкретно заболяване, а не отделни медикаменти.

Има обаче и предложения, с които не е съгласен. "На прима виста се сещам за методиките за остойностяване и заплащане на медицинската дейност, както и за контрола не бих искал да се договарям с Българския лекарски съюз. Не мога да си представя, че ще ме спре катаджия и ще иска да се договаря с мен каква санкция да ми наложи, а аз ще вляза в преговорни отношения първо дали да ме глоби и второ с колко. Затова искам да си остане както е сега – в закона да се разпишат санкциите, а определянето на цените на клиничните пътеки да се извършва от Министерството на финансите", посочи Комитов. По-нататък остойностяването можело да се прави от актюери, каквито той обмисля да назначи в здравната каса.

Железен контрол и високи санкции за нарушителите

Комитов настоява да се разширят правомощията за проверки на контрольорите на касата и това, според него, ще доведе до намаляване на разходите ѝ. Според него трябва да зачестят изненадващите проверки в лечебните заведения. Той настоява контрольорите да имат правомощията да проверяват всички плащания от страна на пациента като потребителски такси, дарения, избор на лекар и екип, разходите на болниците за медицински изделия, които се доплащат от пациентите.

Той иска контрольорите да могат да следят за отпускането на лекарства и за това дали оборудването в болниците отговаря на сключените договори по клинични пътеки. Комитов настоява и за контрол над трудовите договори, отпуските и болничните на лекарите отново във връзка със сключените договори по клинични пътеки и постоянно увеличаващия се брой болници. Желанието му е само 1 трудов договор на лекар да бъде финансиран от здравната каса.

Той е и за висок размер на санкциите при нарушения, като направи уточнението, че не визира изпуснатите точки и запетаи в документацията на лекарите и болниците. За две нарушения санкции няма да има, а директно ще се прекратява договорът с лечебното заведение – ако е отчетена дейност, която не е изпълнена, или ако е извършена дейност, за която няма медицински показания.

Комитов заяви, че депутати, които не гласуват за затягането на контрола и санкциите, не трябва след това да си позволяват да питат за източването на касата. "Ако едно-две лечебни заведения бъдат санкционирани, това ще има дисциплиниращ ефект за останалите", смята Комитов.

Обмисля заместникът му да е жена

Комитов съобщи, че обмисля подуправителят на касата да е жена, за да има равнопоставеност, а и защото виждал, че на всякакви нива в държавата се обръща внимание на това. Попитан дали това може да е настоящият управител Румяна Тодорова, Комитов се изказа ласкаво за нея.

"Цял мандат работихме заедно с нея, когато бях неин зам.-директор. За времето, в което бях зам.-директор, се смениха 11 деректори на касата, но тя е един от малкото, които се интересуваха какво може да се промени, за да е по-добре за пациентите", коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?