Борисов и Орбан искат да затворят Европа за бежанци

Унгарският премиер сипе похвали в София: България е рекордьор в Европа, а може би и в света в борбата с контрабандата

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан покани Бойко Борисов на срещата на страните от Вишеградската четворка през февруари за създаването на "резервна гранична система" по линията България-Македония, която да предпазва шенгенските страни от проникването на нелегални мигранти.

Орбан е на посещение в България, като демонстрира силна подкрепа за правителството на Бойко Борисов, засипвайки го с всевъзможни комплименти. От своя страна на общата им пресконференция Борисов потвърди предложението си Европа да затвори границите си "до момента, до който всички тези, милион ли са, два ли са, не знам някой дали може да ги преброи, бъдат устроени".

Орбан е един от най-яростните противници на политиките за приемане на бежанци и страната му бе от първите заедно с България, които издигнаха огради по границите си.

"Любопитни сме какви предложения има Борисов и какво сътрудничество можем да създадем", уточни Орбан.

Страните от Вишеградската четворка ще се съберат на 15 февруари в Прага, за да формират обща позиция за Европейския съвет, посветен на мигрантския поток, няколко дни по-късно.

"Хубаво е да водим дискусии за принципите, но сега трябва да защитим хората. Европейците са застрашени, особено жените и по-слабите. Тук, в България, не знам каква е културата, но в Унгария от тригодишни ни учат, че ако някой прави нещо лошо на някое момиче, момичето трябва да е защитено. Затова миграционният въпрос е въпрос на обществена сигурност", заяви Виктор Орбан.

Борисов влезе напълно в тона на Орбан, като заяви, че разликата между тях е, че унгарският премиер е отишъл по-смело напред и се огради бързо.

"Месеци наред го сочеха с пръст, а сега за седмици седем държави се оградиха като него", посочи Борисов.

"Нашата позиция по темата, която съм защитавал на няколко европейски съвета, за съжаление тогава не постигнехме консенсус, не се вслушаха в нас, е - до ден днешен продължавам да твърдя незабавно да се затворят външните граници на ЕС... Финландия връща, Швеция връща - огромни разходи, къде отиват, къде ги оставят. Надявам се вече да бъдем и по-честни към самите имигранти", коментира още Борисов.

Липса на уважение и двойни стандарти в Европа

Орбан потвърди подкрепата на Унгария за членството на България в Шенгенското пространство, като не пропусна за пореден път да заговори за разпадащата се Европа и двойните стандарти.

"Взаимното уважение липсва в Европа. Приетите по-късно членки на ЕС не може да се съгласяват с тази некултурност. Срещу България се прилагат двояки мерки и Брюксел трябва да признае, че София се е справила най-добре с бежанската криза и да предложи членство на страната в Шенген. Друг въпрос е дали ще се съгласите да влезете в една институция, която в момента умира", каза Орбан.

"Ако Европа иска да е коректна, трябва да предложи членство на България в Шенген", допълни той.

Световен шампион по борба срещу контрабандата

Виктор Орбан заяви още, че България е рекордьор в Европа, а може би и в света в борбата с контрабандата.

"Виждаме какви стъпки България е направила срещу контрабандата и трафика на хората и сме се учили от това. Рекордьори сте в Европа, а може би и в света, нито един бюджет не е събрал толкова от контрабанда, колкото България", поясни Орбан.

"Опитваме се, но вие сте пред нас. В унгарските предприятия се възползват от стабилното обкръжение в България. Казах на Бойко Борисов, че искаме да увеличим сътрудничеството, да има повече унгарски фирми в България. Има причина за оптимизъм в бъдещето. Предложим съм да дадем повече стипендии на българи в Унгария", каза още Орбан.

Той пристигна в България още в четвъртък вечерта, като визитата му започна с размяна на подаръци.

"Преди официалната вечеря аз му подарих фиала на българските ханове, а той на мен оригинална, автентична сабя от 1837 година", съобщи българският премиер в личния си Фейсбук профил.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа