Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов и Първанов се заеха със спешно спасяване на етническия мир

Премиерът недоволен от МВР, но му пожела успех оттук нататък: Ако бях аз, нямаше да допусна палежи

116 коментара
Борисов и Първанов се заеха със спешно спасяване на етническия мир

В опит да потушат кризисната ситуация в Катуница и рязкото нарастване на етническото напрежение от последните дни, премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов отидоха заедно в селото, чиито жители настояват за изселване на ромския бос Цар Киро и фамилията му.

Макар че даде незадоволителна оценка за действията на полицията, в чието присъствие гневни тълпи щурмуваха, палиха и рушаха къщи на ромския клан, министър-председателят пожела на МВР "успех оттук нататък".

В отговор на обществения гняв от недосегаемостта на ромския бос, Борисов увери, че всеки ще си получи заслуженото и че "по няколко лица от различен етнос, включително и Цар Киро са започнали мащабни действия на прокуратурата заедно с данъчните".

В 10.30 ч. в понеделник президентът и премиерът се срещнаха в Областната дирекция на полицията в Пловдив, където разговаряха с професионалното ръководство на МВР и декларираха готовността на институциите да решат възникналото напрежение.

Шофьорът от Катуница обвинен за умишлено прегазване на 19-годишното момче

Шофьорът на микробуса "Форд", с който в петък вечерта в Катуница бе прегазен и убит 19-годишният Ангел Петров, е обвинен за умишлено причиняване на смърт при управление на МПС, съобщиха в понеделник от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Още

След това отидоха в Катуница и влязоха заедно в църквата "Свети Никола", за да почетат паметта на 19-годишния Ангел, прегазен в петък вечерта от бус на приближен на Цар Киро, както и на 16-годишния Павел, починал по време на демонстрациите, предизвикани от смъртта на Ангел.

Георги Първанов разговаря и с жителите на Катуница, които му заявиха, че тук не става дума за етнически конфликт, а за личностен.

Гневен съм за това, което се случва тук и от заканите, които Кирил Рашков отправи от телевизионните екрани, заяви президентът. Той изтъкна, че Кирил Рашков (Цар Киро) не е плащал данъци от 10 години. Жителите на Катуница попитаха къде са били институциите до този момент.

Държавата ще приложи всичката строгост на закона, обеща Георги Първанов, а местните хора повториха и пред него, че искат изселването на фамилията Рашкови.

След като двамата държавни мъже излязоха от църквата, Бойко Борисов отказа да разговаря със събралите се хора. По непотвърдена информация той има среща с родителите на загиналите момчета.

По-рано в понеделник президентът отложи посещението си в Карнобат и пристигна в Пловдив, за да разговаря с представители на областните, общинските власти и полицията по повод кризисната ситуация в Катуница, която провокира покачване на напрежението в пловдивските ромски квартали и рязко активизиране на националистическите партии и политици.

Етническо напрежение няма, но протестите носят етнически елемент

"Там етническо напрежение няма. Там проблемът е персонален. Свързан с фамилията на Рашкови, но тези протести вече носят етнически елемент. Чуват се лозунги, които звучат доста крайно и това не може да не ни безпокои. Трябва да е ясно, че държавата е в състояние, и аз, който съм бил критичен в редица случаи, държавата е в състояние да защити интереса на гражданите, така че в никакъв случай не бива да се допуска случай на саморазправа. Защото най-лошото е да се етнизира на тази предизборна кампания в момента, каза президентът, който отиде в пловдивския квартал "Столипиново" за среща с представители на местната общност.

Борисов: Всеки ще си получи заслуженото

"Моля за малко търпение за няколко дена, всеки ще си получи заслуженото. Повтарям, това се прави от 10 дена и помолих главния прокурор, ако трябва, да излъчите представители да ви покажат кореспонденцията от преди 10 дена, да няма спекулации, че днес сме започнали тази проверка", увери от своя страна премиерът Борисов.
Според премиера настаняването на ромите в гета е грешка на социализма, защото по този начин е провалена интеграцията им. В понеделник сутринта той коментира пред бТВ, че и християни, и мюсюлмани правят неща, които не ги приема нито законът, нито моралът.

Пожелавам успех на МВР оттук нататък

Преди ден премиерът обвини ръководството на МВР, че е допуснало масовите безредици, при които бяха запалени две от къщите на Кирил Рашков (Цар Киро). Главният секретар на МВР Калин Георгиев, който ръководи операцията на място, обаче изрази мнение, че подчинените му добре са се справили с опазването на обществения ред.
В момента вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов е в отпуск като шеф на предизборния щаб на партия ГЕРБ и не е ясно кой ще поеме политическата отговорност за събитията.

В закона пише, че полицията е длъжна да се грижи за здравето, имуществото, свободите, правата на гражданите. Не мога да съм доволен от работата на полицията при положение, че гледам горящи къщи, коментира Бойко Борисов в понеделник. "Няма значение на кой са. Оставете дали са на Киро, на Петър или на Иван. Въпросът е, че горящи къщи когато има, значи те не са били опазени", уточни той.

"Щях да заградя квартала и нямаше да допусна подпалване”

"Това, което те ми обясниха, бидейки на място там, е че ситуацията е била такава, че един сблъсък на жандармерията и тези, които са правили палежите, е нямало да се размине без други човешки жертви", поясни премиерът позицията на МВР.

"Оценката ми е същата. Разбирам и тяхното действие на място. Пожелавам им успех оттук нататък”, каза Борисов.

Запитан той как би действал в създалата се ситуация, Борисов отговори: "Щях да заградя квартала и нямаше да допусна подпалване”.

Той уточни, че полицейското присъствие в Катуница е засилено. "Аз съм убеден, че ако прокуратурата съумее заедно с данъчните да събере достатъчно доказателства и да бъдат повдигнати обвинения, хората ще се убедят, че няма недосегаеми”, каза премиерът.

Никакви разговори за екстрадиране и изселване

Той обаче не приема призивите за изселване на клана Рашкови от Катуница. Всякакви приказки за изселване и екстрадиране са от един минал период. В една обединена Европа такива разговори не могат да се водят, заяви Борисов.

Премиерът предупреди, че ако политическа партия спечели изборите на основата на етнизиране на ситуацията, няма да има такава изолирана държава като нашата. На въпрос дали вижда етнизиране на проблема, той каза: "Това е нормално, има такива политически партии. С призиви "Турците навън и циганите на сапун” нищо добро не ни очаква в една обединена Европа, заяви още Борисов, чието правителствено мнозинство в парламента вече две години се крепи с гласовете на националистическата партия "Атака".

"Да допуснем, че спечелят изборите. Това ще ни бъде на секундата не напомнено, а ще поставят държавата в изолация. Няма да има такава изолирана държава. Аз вярвам в здравния разум на българите. Виждам, че правим всичко възможно. Виждам, че вървим в една посока. В случая с президента сме на абсолютно едно мнение като институции, че това не бива да се допусне. Няма по-страшно от това за една държава", каза премиерът Бойко Борисов, демонстрирайки рядък момент на единомислие с президента.

На въпрос дали се притеснява от нови подобни пожари и размирици на други места в България, Борисов отговори, че дали се харесва или не, "от векове живеем заедно и ще продължим да живеем заедно и няма друга алтернатива".

"Дали ни харесва или не, е друга тема, но ние трябва да се успокоим и да приемем живота такъв, какъвто е", заключи философски той.

Кризисен щаб в Пловдив

В Пловдив е създаден кризисен щаб за предотвратяване на възможно напрежение в кварталите, в които живеят малцинства, съобщи изпълняващият длъжността кмет на града Александър Долев. Той допълни, че ще бъдат организирани мероприятия за недопускане на ексцесии в кварталите Столипиново и Аджисан махала.

Според него сформирането на щаба се е наложило, след като в неделя е имало опит за нагнетяване на на напрежение в двата квартала. Долев съобщи още и че за неделния протест в Пловдив не е имало разрешение.

Щабът е създаден в присъствието на президента Георги Първанов, представители на областната управа, областната дирекция на МВР, ДАНС и общината.

В петък 23 септември, микробус, за който се твърди, че е бил управляван от близки на Кирил Рашков, премаза 19-годишен Ангел Петров. Инцидентът предизвика протести в градове на страната и етническо напрежение, а в събота на демонстрация в Катуница почина 16-годишно момче с байпас на сърцето. 

Полицията първо допусна да се стигне до трагичния инцидент с Ангел Петров, въпреки че няколко дни преди това е била информирана, че се отправят заплахи за живота му. После позволи изстъпленията на няколкостотин души, които вилняха в селото, палиха и рушаха къщи на фамилия Рашкови под безучастния поглед на тежковъоръжена жандармерия. Впоследствие МВР обяви, че съзнателно е възприело стратегия на ненамеса, а вътрешният министър Цветан Цветанов похвали подчинените си.

След смъртта на 19-годишния младеж, Кирил Рашков и неговите близки бяха изведени от селото в петък вечерта с помощта на полицията. Рашкови заявиха пред медиите, нямат нищо общо с прегазването на момчето, че няма да се изселят от Катуница и че не трябвало да ги предизвикват, за да не стане още по-лошо.

При избухналите стълкновения в събота беше разбит един от луксозните мерцедеси на сина на ромския бос. В него беше намерена бележка от полицията, с която се разрешава специален режим на придвижване и спиране на автомобила. С подобни привилегии по принцип се ползват представители на централната и местната власт.

Вече има осъдени за дребно хулиганство

В събота, докато по телевизиите вървяха кадри как голяма част от агитката на пловдивския ПФК Ботев хвърля камъни и коктейли "Молотов" по къщите на Цар Киро, че те ще бъдат арестувани, "когато му дойде времето". Впоследствие бяха задържани 129 души.

В понеделник стана ясно, че Районният съд в Асеновград е разгледал и се е произнесъл по 25 дела за прояви на дребно хулиганство. Осъдени са 29 души, като на 27 са наложени глоби, а двама са задържани в поделенията на МВР.

Според магистратите обаче подсъдимите "не са участвали в действия по унищожаване или запалване на чуждо имущество, физическо насилие или посегателства спрямо граждани или служители на МВР".

Оказва се, че повечето от тях са били задържани по улиците на пловдивското село след масовите безредици заради "отправяне от тяхна страна на оскърбителни изрази, викове и крясъци". В актовете, съставени от полицията не са се съдържали данни за участието на тези лица в палежите на къщите на Рашкови.

Само по отношение на двамата осъдени със задържане в арестите на МВР имало данни, че са участвали в безредиците, става ясно още от решението на съда.

От пресцентъра на съда уточняват, че съгласно Указа за борба с дребното хулиганство, то представлява непристойна проява, изразена в употреба на ругатни или други неприлични изрази на публично място и пред много хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите и органите на властта, в скарване, сбиване или други подобни действия.

Катуница в траур, напрежението намалява

Катуница още е под засилена полицейска хорана и напрежението намалява. Служители на МВР, КАТ и пожарната продължават по всички конфликтни точки.

Много хора, не само от Катуница, заявиха, че протестите ще продължат до изселваните на семейство Рашкови и до пълно законово възмездие.

В понеделник бе погребан 16-годишният Павел. Лично пловдивският митрополит Николай пристигна в село Катуница, за да извърши опелото на момчето, което бе с присъдена клапа на сърцето и вследствие на стреса от преживяното се стигна до фаталния край на 24 септември.

В понеделник вечерта младежите от селото организираха отново мирен протест и бдение със свещи, но този път мястото е променено и не е при палатите на Цар Киро, а на лобното място на Ангел и Павел, които загинаха на метри едно от друго, макар и в различни дни.

В неделя беше погребан прегазеният 19-годишен Ангел. Близо 2000 души дойдоха на селските гробища да се простят с момчето. Баща му смята, че убийството е поръчково.
Ден преди да бъде сгазен от буса, в профила на един от внуците на Кирил Рашков в интернет била публикувана заканата: "Който ми е враг, да умре при катастрофа!"

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

116 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #116

  За да няма и етническо напрежение, да се приключи тази скръбна история!

 2. Анонимен
  #115

  Браво на господин Премиера, краино време беше да се захване и да подреди нещата!

 3. Анонимен
  #114

  "Ако бях аз, нямаше да допусна палежи" Щеше да ги изгасиш като добър пожарникар нали? Това да не ти е ИПОН. Да си управляваш като ръководител на организирана държавна престъпна група и да кощунстваш без последици. Неграмотно и безпардонно същество.

 4. Анонимен
  #113

  Гоце и Боце се събраха да си го вдигат взаимно "рейтинга"

 5. Анонимен
  #112

  Да оставим цар Киро който убива децата ни да гласуват за ГЕРБ

 6. Анонимен
  #111

  А бе тоя простак Борисов компир горила говедо и какво ли не още преди се появяваше при всяка катастрофа за да го снимат Къде си го държи сега с ръце в джобовете Да стане гражданска война та това природно нещастие да го изметем И оная световна проститутка Кристалина Георгиева, която докара толкова зло на България за да опази задника си Хей народе събуди се И давайте нататък Само това ще ни спаси

 7. Mickey
  #110

  "ариеца"107 снесъл гордо: "Ами от италия и франция как ги изселиха?" Кого са "изселили", бе кабак! Собствените си цигани ли бе? Или родата на Джанго Райндхард? Екстрадират бългаски граждани с нередовни документи за пребиване, както от цигански така и от "арийск0-български" произход!

 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #109
 9. Анонимен
  #108

  Как така това "етническо" напрежение се случва точно преди предстоящите избори, на които българските комунисти, днешните социалисти, се канят отново да идват на власт, за да доограбят и малкото останало в тази ошушкана от тях държава. "Етническо" напрежение, зародило се сред българските цигани (извинявам се, българските роми), изборната резерва на БСП, черпени досега винаги предизборно обилно с кебапчета, кюфтета и бира. А днес това "етническо" малцинство е призовано да се отблагодари за досегашните

 10. Анонимен
  #107

  Ами от италия и франция как ги изселиха?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.