Борисов: Истинската криза ще настане догодина

Най-лесно е да затворим всичко, но системите няма да издържат

Борисов: Истинската криза ще настане догодина

Най-лесно е да затворим държавата, трудното е да се научим да живеем и да работим с вируса сред нас, коментира премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в сряда. Той за пореден път се обяви против затягане на противоепидемичните мерки заради икономическите последици от това, въпреки че преди ден здравният министър и главният държавен здравен инспектор допуснаха, че при над 200 новозаразени за денонощие част от рестриктивните мерки ще бъдат върнати, като първо ще бъдат затворени нощните заведения, ще бъдат забранени публиката на спортни събития и масовите сбирки на закрито.

Премиерът обаче призова хората към дисциплина и мобилизация и предупреди, че истинската криза предстои.

"Актуализираните планове за приходите вървят с добри темпове и в същото време истинската криза ще настане догодина. Края на тази, началото на другата. Световните икономики по никакъв начин не се възстановяват. Нищо не подсказва, че сме преодолели кризата и от медицинска гледна точка, и от финансово-икономическа", заяви премиерът.

Като няма пари за пенсии и заплати, държавността ще се разпадне

Той се обърна и към министрите с призив да обясняват, че финансовата и социалната система няма да издържат, ако отново всичко затвори: "Всички министри в секторите, за които отговаряте, обяснявайте, че най-лесно е да се затваря, трудното е да се научим да живеем с вируса, но да не спираме да работим. Няма да издържат системите – финансови, социални, ако месеци наред се върви с 60 на 40, 80 на 20 и няма приходи, тогава държавността ще се разпадне, когато не останат пари за пенсии и заплати за основните сектори".

Борисов заяви, че демокрацията не е само права, а и отговорност и призова хората да спазват мерките, за да не се налага затваряне на градове и издаване на нови заповеди от здравния министър.

"Считам, че осъзнато, с ясното виждане какъв е проблемът, трябва да се справим. Заповедта се пише за минути. В тази ситуация всяка нация сама за себе си трябва да бъде много мобилизирана и политическата класа да дава този тон. Тежките времена предстоят. Само преди месец ние си говорихме за цели сектори в стопанския живот, които фалират. Мярката 60/40 в новия дизайн работи на пълни обороти. Подпомагаме не с кредити, а с безвъзмездни пари и го правим много внимателно, защото тези безвъзмездни пари не извират отникъде", каза Борисов.

Като демократи сме дали избор на хората

"Мелбърн довчера ни беше даван като пример за едни от най-добрите градове за живеене и го затвориха за 6 седмици. Представете си днес ние да издадем такава заповед. Със заповеди ли трябва да се постига това? Сутринта гледах колегата Москов - забравил, че бил министър близо 3 години – да имало заповед, да стиснем хората пак. Считам, че не е редно", посочи премиерът.

"Много са ми интересни особено колегите ни вдясно, когато казват, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването. Като демократи сме дали този избор на хората. Какво излиза, че ако има заповед и диктат, ще го изпълняват, а иначе не", каза Борисов.

По думите му, ако сектори в държавата бъдат затворени, това ще бъде пагубно за икономиката ни.

Споделяне

Още по темата

Още от България