Борисов нападна правосъдния министър с опорните точки на опозицията

Бях подведен за съдебната реформа, заяви премиерът, след което се престрои зад плана на ДПС, но увери, че стои зад Христо Иванов и го подкрепя

Часове преди официално да се отметне от конституционните промени на правосъдния си министър Христо Иванов, премиерът Бойко Борисов атакува и него, и Реформаторския блок с "опорните точки", използвани от лагера на главния прокурор и опозицията.

Подведен

”Малко бях подведен, че много работа се е свършила, но се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да правим и добрите ни намерения, но повече се е политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят”, коментира Борисов в сряда сутринта след среща с лидера на БСП Михаил Миков, който потвърди позицията на червените срещу промените.

По думите му на нищо от това, което Миков е задавал като въпроси за съдебната реформа, той не можел да отговори, освен за кадровото израстване на съдиите и прокурорите.

”Основните теми – бързина, качество, скорост на съдебния процес, справедливост, ние ги залагаме в следващите години”, каза Борисов, визирайки поисканите от главния прокурор промени в процесуални закони, които бяха спуснати впоследствие като паралелна писта на съдебната реформа на Христо Иванов, за която пък категорично настоява Европейската комисия.

Атака към медиите, които пишат за прегръдката ГЕРБ-ДПС

”Ще положим всички усилия мнозинството да направим тези промени, доколкото ни стигат силите”, заключи Борисов преди да продължи срещите си за конституционните промени, приключили с решение на мнозинството от лидерите на парламентарните партии да се подкрепи искането на ДПС за нов конституционен проект и да се оттегли настоящият.

Министър-председателят нападна и медиите, които пишат за прегръдката на ГЕРБ и ДПС срещу реформата на Христо Иванов.

Борисов уточни, че на срещата с ДПС преди ден е защитил категорично идеята съдиите да се избират от съдии, а прокурорите от прокурори, а "цяла сутрин слуша в медиите обратно". "В медиите-бухалки на газовите посредници, които стотици милиони загубиха на година вследствие на моите действия, се манипулира общественото мнение”, възмути се той.

Не е ясно кога позицията му по този ключов за съдебната реформа въпрос е претърпяла развитие, но в понеделник, когато след съвместната им среща лидерът АБВ Георги Първанов обяви, че консенсусните предложения за реформата са едва по три разпоредби, а останалите 2/3 от проекта на правосъдното министерство трябва да бъдат отписани, Борисов не направи никакви възражения, а мълчаливо слушаше.

Премиерът продължи тирадата към медиите и "особено към медиите-бухалки на газовите посредници, които по стотици милиони на година взимаха като посредници на границата на България и Русия и техните вестници стоят услужливо в сутрешните блокове така, че да се виждат най-много, да не му изваждат думите от контекста".

Преди ден ДПС и АБВ – две от партиите, които заедно с БСП са против внесените конституционни промени за съдебната власт, се групираха около консенсусен вариант, при който предложената от правосъдния министър съдебна реформа да бъде редуцирана до несъществени промени, които съхраняват статуквото и те да се отчетат пред Брюксел като "знак" за истинска реформа.

ГЕРБ се престрои към новия план на ДПС

В сряда планът на ДПС еволюира – сегашният реформаторски проект да бъде оттеглен и още в петък да се внесе нов, в който се запазва разделянето на ВСС на две колегии, както и разпоредбата, че съдийската колегия решава за назначенията, уволненията и повишенията на съдии без намеса на прокурорско-следователската колегия, която пък решава своите кадрови назначения. Срещу това ДПС, подкрепено от ГЕРБ, иска РБ да се откаже от въвеждането на явно гласуване във ВСС и от доминацията на политическата квота в прокурорската колегия на ВСС, така че тя да си остане изцяло под контрола на главния прокурор.

ГЕРБ начело с лидера си Бойко Борисов се престроиха зад новия план на ДПС, който също така се подкрепя и от Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. Прието бе и искането на ДПС между първото и второто четене на компромисния конституционен проект да се отправи питане до Конституционния съд (КС) дали промените са допустими. Като се има предвид, че това е същият състав на КС, който преди година и половина изпълни перфектно политическата поръчка в услуга на Делян Пеевски и ДПС, макар и с абсурдни аргументи, нищо чудно и сега да се произнесе срещу разделянето на кадровите назначения между двете камари във ВСС. Така в крайна сметка ще се получи скопеният вариант на съдебна реформа, който ще съхрани статуквото.

Помолен да коментира твърденията на Бойко Борисов, че бил подведен за съдебната реформата, Христо Иванов коментира лаконично пред репортери, че това е разговор между него и премиера и засега няма да коментира.

Конституционните промени, за които премиерът твърди, че е подведен, всъщност са внесени в парламента от ГЕРБ, РБ, ПФ и част от БДЦ. Проектът, който трябваше да се гласува този петък, бе подкрепян от ГЕРБ и експертите им в конституционната комисия, но явно в момента това няма значение за Борисов.

Стоя зад Христо Иванов и го подкрепям

По-късно, на въпрос дали новият план на ДПС, зад който застават ГЕРБ, е бламиране на правосъдния министър, премиерът почти избухна: "Това е предложението на Христо Иванов. Аз я водя тази битка, за да защитя двете колегии сами да се избират и сами да се утвърждават заради изричното изискване на министъра. Така че повече как да го защитя? Аз от негово име се разправям вече дни наред. Той сам не може да се оправи, видно е. Сам ще го смачкат. Стоя зад него и го подкрепям."

Христо Иванов е номинация на ГЕРБ за министър, подчерта Борисов. Христо Иванов, който за пръв път стана министър в назначеното от президента Росен Плевнелиев служебно правителство миналото лято, остана в кабинета "Борисов" като министър от квотата на Реформаторския блок. Премиерът обаче е пожелал това, тъй като Иванов, който бе независим експерт от гражданския сектор, се ползва с подкрепата на европейските партньори.

От изявление, направено от Борисов във вторник вечерта, когато бе на кратко посещение в Бавария, става ясно, че единственият му мотив за съдебна реформа е външният натиск.

Цяла Европа гледа

"Много бързо идват новините тук във всяка една област. Но аз се надявам с моите партньори и от РБ, и от опозицията, с които тези дни говорихме, понеже имахме редкия шанс, премиерът на Бавария да ни слуша, да им кажа, че първият и единствен въпрос за Шенген, за доклада (на ЕК-бел-ред.) и за бъдещето минава през приемането на тези конституционни промени. След това може да се сърдим само на ината си, аз не се слагам в това число, защото положих всички усилия тези дни, да убедя всички колко е важно. Това е условие, което цяла Европа гледа", коментира премиерът Борисов.

Освен оставката на Христо Иванов, другият голям залог около развръзката със съдебната реформа, е оставането на Реформаторския блок в правителството или разцеплението на блока между партии, които не желаят да напуснат властта и такива, които все пак държат на думата си пред избирателите.

Споделяне

Още по темата

Още от България