Борисов: Ние сме в цугцванг за "Бузлуджа". Капанът е виден

Валери Симеонов: Да сте чули някой път БСП да вземе нещо от държавата, да го възроди, възстанови и да й го върне в някакъв по-добър вид?

Снимка: БГНЕС

Mediapool публикува откъс от стенограмата на Министерския съвет, посветена на отказа дом-паметника на "Бузлуджа" да бъде предоставен за безвъзмездно ползване на БСП за срок от 10 години. В началото на заседанието министърът на регионалното развитие Николай Нанков излага искането на левицата и становищата на различните институции, след което премиерът Борисов открива дискусията.

Валери Симеонов: Господин министър-председател, уважаеми колеги министри, апелирам към вас категорично да се противопоставите на такова предоставяне на право за ползване за 10 години безвъзмездно.

Първо, че това ще бъде един много грозен прецедент. Второ, спорна е законността на едно такова деяние. Може да имаме процедура за непозволена държавна помощ на политическа партия. Аз съм дал отрицателно становище, доколкото знам и Министерството на отбраната е дало отрицателно становище. Нямаме абсолютно никакво основание да угаждаме на която и да било политическа партия. Апелирам още веднъж да стопанисваме съвсем отговорно собствеността, на която се явяваме представители и защитници.

Освен това, не е вярно, че само от Българската социалистическа партия е заявена готовност за поддръжка на обекта. Такава готовност има и от община Казанлък, абсолютна готовност. Имат и съответно подготвени идейни проекти, имат и предварително направени преговори по отношение на заснемане, с чужди фирми и т. н. Така че, още веднъж апелирам да не подкрепяме едно такова решение, а по този начин да подкрепим областната управителка, която в момента смело, като една Райна Княгиня, се е изправила и единствена се е осмелила да защити държавната собственост.

Николай Нанков: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, аз по никакъв начин няма да адвокатствам на БСП и не бих си го позволил, разбира се. Само два аргумента относно казаното от уважавания вицепремиер Симеонов.

На първо място, процедурата е абсолютно законосъобразна, тъй като е съобразена с последното изменение на Закона за държавната собственост, в което, за да не се подлага под съмнение въпросът с държавните помощи, изрично е въведена рестрикция, забрана за извършването на каквато и да е стопанска дейност от субекта, който ще получи безвъзмездното право на собственост.

Официално становище понастоящем, изявяване на искане – било то за предоставяне на собственост, което виждаме, че вече е невъзможно, или за предоставяне права за безвъзмездно ползване, има заявено само от Българската социалистическа партия. В медийното пространство, в общественото пространство имаме заявен интерес от редица други субекти – и представители на политически партии чухме, и публични органи. Но понастоящем единствено и само от БСП е входирано подобно искане.

Относно състоянието на паметника понастоящем имаме изразени неколкократни становища от предишни областни управители (това също е редно да се подчертае), че областната администрация на Стара Загора понастоящем не разполага с финансови средства за стопанисване на визираните имоти, както и че за възстановяването на обектите са необходими значителни финансови средства, разходването на които е нецелесъобразно.

Томислав Дончев: (...) Това, което ме притеснява в цялата ситуация е, че аз поне не съм чул до момента някаква ясна визия какво ще се прави с въпросния обект, ако придобие право за ползване, който и да е той.

Валери Симеонов: Освен това, да не позволяваме такъв прецедент с нашата подкрепа на едно такова решение, тъй като мога да ви уверя, че в най-скоро време… Първо, да отворя една скоба. Ние сме представители на друга политическа сила с господин Каракачанов и още някои колеги. Ние сме малък коалиционен партньор, но искам да ви обърна внимание, че съвременното възраждане на патриотичните партии – добре, почти всички, започна от Бургас. По тази логика на едно следващо заседание бих могъл да поискам да бъде предоставено безвъзмездно ползването на остров "Света Анастасия“, защото просто си го харесваме там.

Владислав Горанов: (...)Така или иначе, днес няма да можем да вземем решение, но когато разсъждаваме, трябва да гледаме на нещата от гледна точка на това, че тук имаме един имот частна, но държавна собственост, който, ако не го стопанисваме ние, трябва да го стопанисва някой друг или трябва да бъде разрушен, защото е опасен, доколкото знам. Вътре е пълен с графити, играят деца, той си е една забележителност, една руина, която, ако се спазват законите в държавата, трябва да дадем пари да го разрушим. Така че, ако ние имаме аргумента, че не трябва да го предоставяме на определен заявител, трябва да решим наистина какво правим с него. И ако има и други заявители, да вземем да си дадем някакъв срок да видим тези други заявители ще се появят ли, и ако има други заявители, тогава да се направи нещо различно. Защото най-лесното е днес да не решим нищо. (...)Тук не говорим, че ще правим държавен санаториум или нещо друго. Тук говорим какво правим с тази собственост, която се руши и е опасна. И ако днес го отложим или решим, че сме против, трябва да дадем ясен отговор на опозицията защо сме против при положение, че те заявяват с най-чисти намерения, че ще инвестират, ще го облагородят, ще го направят нещо.

Валери Симеонов: Нещо сте се объркали, господин Горанов. Няма такива ясни намерения. Те искат и още два парцела прилежащи, на които да им променим предназначението, да им дадем право за строеж на тези два парцела и познайте какво ще става. Освен това, извинявайте за риторичния въпрос, но да сте чули в тези 27 години някой път БСП да вземе нещо от държавата, да го възроди, да го възстанови и да ѝ го върне в някакъв по-добър вид?

Бойко Борисов: Има един безспорен факт. Преди шест години този имот е бил предоставен на БСП – сиреч, хипотезата на финансовия министър Горанов. За шест години аз не знам да е направено нещо. Според мен, те изчакаха да влезе новият закон в сила, за който всички от БСП са гласували "за", и веднага след това да го поискат. Капанът е виден.

Прекрасно знаят, че нашият коалиционен партньор, а в една двустранна коалиция няма малък и голям партньор, ще е категорично против. Като се има предвид, че ние имаме повече министри в кабинета, ако наложим едно партийно решение, то ще мине. Сиреч, създават ни веднага тежък конфликт вътре в коалицията. Защото те не правят нищо, Валери, случайно. Веднага след това ще кажат: "Ама той, Борисов, го обеща, даде го, сега се отметна". Това ще са репликите.

Аз също съм убеден, че ако те са искали да го правят, шест години всичките им тези инвестиционни намерения – първо, второ, трето, четвърто – щяха да го направят. Затова считам, че сегашното им действие е точно да ни сблъска вътре в кабинета при взимането на такова решение. И второ, ако пък им се даде – да почнат да предявяват непрекъснато претенции за съседни територии, за еди какво си. А третият вариант е, ние действително да предприемем това, което пише в закона.

Вие виждате – за един опасен дори за здравето и живота на хората паметник в София се води партизанска война, подривни действия. Ако държавата тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, всички ще кажат: "Добре, за какво го правите? Харчите пари! Вместо да ги дадете за пенсии или за заплати, ги давате там". Ако тръгнем да приложим закона, ще кажат: "Те рушат паметници". Сиреч, това е един много премерен ход на БСП, защото ние на практика нямаме нито един полезен ход. В шаха се казва цугцванг – всеки ход ти е грешен. И затова госпожа Нинова каза: "Искаме го, дайте го". Но изчака да влезе законът в сила. А той влезе на 7 февруари. Сиреч, шест години – нищо, и след 7 февруари: "Хайде, сега ни го дайте". Но законът вече е друг. И те са гласували за този закон.

(...)Аз съм "за", защото подкрепих и предишното решение през 2011 г., когато им прехвърлихме имотите.

"За" предоставянето сме 7 гласа.

За протокола записваме: 12 са "против" даването на съгласие за учредяване на безвъзмездно право на строеж, а 7 сме "за" даването.

Споделяне

Още по темата

Още от България