Борисов се нахвърли срещу Цветанов в защита на Цацаров

Бившият вътрешен министър трябвало да си извади поука и да не напада прокуратурата така, както навремето съдиите

Цветан Цветанов все по-често е публично критикуван от лидера Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разграничи себе си и партията от нападките на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов срещу главния прокурор. Цветанов трябваше да си извади поука от това, което направи навремето със съдийската гилдия, сега действа по същия начин и с прокуратурата. В европейския доклад, главният прокурор е изваден като положителен пример, коментира Борисов във вторник пред репортери в парламента.

Реакцията му очевидно е провокирана от официална позиция на главния прокурор Сотир Цацаров срещу твърденията на Цветанов, че Цацаров е прикривал сигнал срещу заместника си Борислав Сарафов. Цацаров призова Цветанов незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага за твърдението си.

Позицията на главния прокурор пък бе предизвикана от задочните взаимни обвинения между Цветанов и депутата от ДПС Делян Пеевски за контрол върху прокуратурата.

Бойко Борисов заяви, че ако зад думите на Цветанов не стоят доказателства, то те са клевета.

"Призовавам депутатите и политическите партии да спрем всеки ден да се плашим или да прехвърляме собствените си неудачи към прокурорите. Ние не сме прокурорска държава, а напротив, парламентарна. Прокурорите са, за да обвиняват и те си имат достатъчно работа, за да има задаваме всеки ден публични казуси с неуспеха, на който и да било политик. Когато обвиняваш един човек, трябва да имаш достатъчно аргументи да докажеш дали това е така или не, в против случай - това е клевета", заяви Борисов, солидаризирайки се с позицията на Цацаров.

"Категорично осъждам политиката и начина, по който се води. Няколко пъти съм казвал на Цветанов, когато разбирам, че след като има обвинения, той трябва да се защитава, и да говори тези неща, но той ги говори като пряко засегнат от делата човек. Това не е позиция на партия ГЕРБ, напротив винаги сме били да се пазят институциите и да се оставят да работят на спокойствие", каза Борисов.

Попитан дали това означава, че не застава зад думите на зам.-председателя на ГЕРБ, Борисов отговори, че не застава, докато не ги докаже. "Доколкото знам, вече има реакция и от прокуратурата, така че, ако Цветанов има доказателства, че е прав, те трябва да отидат там. На този етап и обратната страна по никакъв начин не ме е убедила, че тези подслушвания са факт", допълни Борисов.

Запитан дали споделя тезата на Цветанов, че депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски командва прокуратурата чрез Висшия съдебен съвет и главния прокурор, и как ще коментира интервюто на Пеевски пред агенция Пик, Бойко Борисов отговори, : "Не чета тази агенция и не мога да коментирам интервюто на когото и да било".

Самият Борисов заяви миналата седмица в интервю пред Mediapool, че Ахмед Доган "управлява най-много България", защото пръв е осъзнал, "че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява". В същото интервю той казва, че Пеевски "е следствие на Доган".

В усилията си да оправдае поведението на Сотир Цацаров, включително участието му в среща с Пеевски и Цветанов в кабинета на бившия вътрешен министър, Борисов коментира във вторник, че "не е нова практика, главен прокурор да отиде в МВР". Той ловко измести темата, за да избегне същинския въпрос – какво е правил и Пеевски в кабинета на вътрешния министър заедно с главния прокурор.

"Много съм разочарован от това, което се води между депутати в публичното пространство, намесват се имена на магистрати, ако някой има информация, ако някой може да потвърди това, което счита, че е истина, има надлежен ред в прокуратурата и да си провери, дори да се каже директно, конкретно да се вкара в анкетна комисия в парламента и да видим дали е така или не”, каза Борисов. Той заяви, че води около над 15 дела за лъжи, клевети и неистини в момента.

Това е поредният път, в който Борисов публично се разграничава от заместника си, след като партията му мина в опозиция, а Цветанов стана обект на три дела, по две от които вече е подсъдим.

Преди време Борисов посочи Цецка Цачева за свой заместник в парламентарната група и даде да се разбере, че доскоршната му дясна ръка Цветанов минава на заден план. Предстои да се види дали на конференцията на ГЕРБ през февруари Цветанов ще запази поста си на зам.-председател на партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?