Борисов: Ваньо Танов остава, промени в митниците ще има

Кадрови промени в митниците ще има, но техният шеф Ваньо Танов остава, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за ”Труд”. По думите му напрежението между митниците и МВР идва от неговото желание за бързо справяне с проблемите, както и с контрабандата на цигари през гръцката и румънската граница..

”Ако има възможност да прехвърлят вина, прехвърлят. Ако има възможност да търсят обективни условия, търсят ги, но пътят е този - трябва да стабилизираме държавата”, коментира Борисов поведението на двете институции. Според него конфликтът е здравословен. Той обясни, че на последните срещи с митниците и службите – ”здравата им е навил бурмите”.

Министър-председателят си постави още цел да се усвоят около 50-60% от европейските пари до края на мандата, при усвоени около 4% към настоящия момент.

В отговор на въпрос за скандалите в съдебната система, Борисов заяви, че не може да си позволи тона на говорена на МВР, защото ще се сметне, че се намесва в независимостта на магистратите.

”Затова ще се опитам по-дипломатично да се изразя. Съдиите не бива повече да правят хората на будали за това, как някои от тях са си взели имоти”, поясни премиерът.

Той отхвърли още част от констатации на американския посланик Джеймс Уорлик относно непрозрачната собственост в Корпоративна търговска банка. ”Г-н Уорлик трябваше да се съобрази и с мнението на БНБ относно чистотата на тази банка. Защото по думите му излиза, че имаме някаква тъмна сила в България, което не е вярно”, каза Борисов.

Той обясни още, че е бил избран на власт, защото е полицай и обеща да ”разрови” и приватизационните сделки. По думите му ГЕРБ няма друга критична опозиция освен тази на президента Георги Първанов, но и нея обяви за популистка.

”Няма по-добро от това Първанов да има свой политически проект. Той е опитен човек, млад, има знания, добре дошъл е. Но да го обяви и да каже: “Докато съм президент, ще се опитам да не атакувам правителството”, каза Борисов.

Според него между Ахмед Доган и президента вече има сключена сделка за президентските избори, защото именно Първанов ще посочи кой ще кандидатът на левицата.

Той атакува и последните изявления на лидера на ДПС.

”Видя се, че без ДПС страната се управлява по-добре. Видя се, че без ДПС не се крадат пари, не се правят заменки на гори, на земеделски земи, не се правят лоши проекти по екология, където са изпукани маса пари в селца, за да се държи електоратът”, обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?