Британската политическа драма: Речта на кралицата за новия кабинет е отложена

Някои обещания на консерваторите ще отпаднат, а началото на преговорите за Брекзит може да се отложи

Британската политическа драма: Речта на кралицата за новия кабинет е отложена

Британската кралица отложи традиционната реч, в която се излага програмата на новото правителство, заради хаоса неяснотата около съставянето след като управляващите консерватори загубиха мнозинство на изборите.

Речта бе планирана за 19 юни. Отлагането ѝ се дължи на факта, че все още между Консервативната партия и северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) няма договореност по бъдещата форма на управление.

Кралската реч се подготвя от правителството и представя законодателните инициативи за следващата парламентарна сесия.

Политически коментатор на Би Би Си отбелязва, че не си спомня някога кралицата да е отлагала традиционната си реч. Забавянето предизвика въпроси какво ще съдържа речта, след като представители на кабинета заявиха, че част от изборните обещания на консерваторите ще отпаднат или ще бъдат променени, както и заради предстоящото договаряне на подкрепа от ДЮП.

Смята се, че друга причина за отлагането е наложената традиция тази реч на кралицата да бъде написана на пергамент от козя кожа. Тъй като козята кожа се нуждае от няколко дни, за да изсъхне, а преговорите с ДЮП още не са приключили, речта не може да бъде готова навреме, отбелязва Би Би Си.

По-късно в понеделник се очаква Тереза Мей да проведе първото заседание на новия кабинет. Плановете са ѝ да ръководи правителство на малцинството, на което ДЮП да осигури парламентарна подкрепа. Премиерът се нуждае от 10-те депутати на ДЮП, за да остане на власт, след като не успя да си осигури абсолютно мнозинство след парламентарните избори, състояли се в четвъртък.

В понеделник привечер се очаква Мей да бъде критикувана за водената от нея политика в т.нар. "Комитет 1922", състоящ се от депутати консерватори, които не са членове на правителството.

Шокиращите за консерваторите резултати от предсрочния вот на 8 юни, предизвикан от Тереза Мей, повдига въпроси как тя ще придвижи плановете си Брекзит.

По-рано министърът за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че е вероятно преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз да не започнат точно на 19 юни.

Дейвидс призна, че изборите не са се развили добри за консерваторите и някои от предизборните им обещания "практично" ще бъдат изоставени или променени. Според него Тереза Мей трябва да преосмисли подхода си към Брекзит, след като изгуби мнозинство в изборите, които свика, за да засилят позициите да води преговорите.

80% от хората гласуваха за партии, които отразяват, уважават решението от миналата година за напускане на ЕС, припомни министърът.

Председателката на северноирландската Демократическа юнионистка партия Арлийн Фостър заяви, че ще се стреми в разговорите с Консервативната партия към укрепване на единството на Обединеното кралство и към добро за Северна Ирландия споразумение за Брекзит.

В статията във вестник "Белфаст телеграф" Фостър изброява три приоритета, сред които е подновяване на работата на местния парламент (Стормонта) и на автономното правителство на провинцията, базирано на споразумението за подялба на властта."Ние имаме ясна политическа платформа, насочена към укрепване на съюза, да работим за добро споразумение за Северна Ирландия при излизането на Обединеното кралство от ЕС, и да положим всички усилия Стормонтът да заработи отново за благото на всички", подчертава Фостър.

"Ние ще използваме положението, в което се оказваме, за да изпълним онова, което сме обещали", посочва тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят