Британски доклад пак плаши с наплив на българи и румънци

Текстът в "Дейли мейл" е илюстриран с тази снимка, направена пред британското посолство в София през 2006 година

След като отпаднат ограниченията за работа във Великобритания за български и румънски граждани в края на тази година, през следващите пет години (2014-2018 г.) в страната ще се установят общо 250 000 българи и румънци. Това се казва в доклад на британската лобистка група Майгрейшън уоч (MigrationWatch), цитиран от в. "Дейли мейл".

Вестникът отбелязва, че общо 29 милиона души от България и Румъния ще могат да работят във Великобритания без ограничения от януари догодина.

В доклада на Майгрейшън уоч обаче се отбелязва, че числото от 250 000 българи и румънци за петте години, считано от 2014 г., може да нарасне, ако ромите от тези две страни или живеещите в други страни от ЕС близо 1 милион румънци се прибавят към тях, пише "Дейли мейл".

"Тази имиграция вероятно ще окаже значително отражение на жилищното настаняване и общинските услуги, а освен това ще засили конкуренцията, пред която са изправени младите работещи британци", заяви председателят на Майгрейшън уоч Андрю Грийн, цитиран от изданието.

Британското правителство също има свои прогнозни числа за мащабите на имигрантския поток от тези две страни, но отказва да ги разкрие. Премиерът Дейвид Камерън заяви, че няма доверие в правителствените числа и припомни, че прогнозата за 14 000 поляци във Великобритания през 2004 г. се е оказала "смехотворно ниска", отбелязва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа