БСК е против различна индексация за високите и ниските пенсии

Българската стопанска камара (БСК) е против да се прилага различен процент на индексация за ниските и по-високите пенсии. Това става ясно от становище на организацията, разпространено в сряда по повод думите на финансовия министър Симеон Дянков от предишния ден, че се обсъжда дали всички пенсии да бъдат увеличени с процента на инфлацията или по-ниските пенсии да бъдат вдигнати с повече.

Бизнес-организацията смята, че ако се вземе решение за различна индексация на пенсиите, ощетени ще са хората с по-голям принос към осигурителната система. Това, според БСК, "деформира осигурителния модел, задълбочава противоречията в осигурителната система, демотивира хората да декларират реалните си доходи и ги тласка към сивата икономика, наказва коректните и поощрява некоректните – тези, които крият доходи". В становището на камарата се посочва още, че подобно решение "доказва, че системата не е осигурителна, а е част от социалното подпомагане и че не се управлява на трипартитен принцип, а е изцяло одържавена от правителството".

 

Представителите на бизнеса посочват още, че "размерът на пенсията трябва да е функция от размера на осигурителните вноски!". "Обратният подход е всички заети в икономиката да се осигуряват на едно и също ниво за едни и същи пенсии", пише още в становището.

 

"Увеличението на размера на пенсиите трябва да се разглежда в общия контекст на подоходната политика. Това трябва да е национална, а не правителствена политика, т.е. трябва да се отразява интересите на осигурените лица, а не да е част от предизборните обещания на кабинета", посочват още от БСК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?