Сигнал в ОЛАФ за скандалния договор с пиарките на Найденов

БСП питат ЕК кои са 12-те престъпни структури, които контролират страната

Илияна Йотова и Светослав Малинов единодушни: кабинетът не е обявил приоритети за следващия програмен период

БСП питат ЕК кои са 12-те престъпни структури, които контролират страната

Евродепутатът от БСП Илияна Йотова съобщи, че внася парламентарно към Европейската комисия (ЕК) във връзка с критичния юнски доклад на ЕК, в който е казано, че12 престъпни групировки или фирми в страната въртят цялата сива икономика, която е в размер на около 2 млрд. евро. Ако ЕК знае кои са тези хора, след като ги записва по този начин в един толкова сериозен документ като мониторинговия доклад, тя е длъжна да ги направи известни пред българското общество и да не преговоря зад гърба на обществото само с правителството, заяви Йотова в неделя пред БНР.

Светослав Малинов, евродепутат от Синята коалиция (ДСБ), който участва в същото предаване на БНР, обърна внимание на данни на Европол, цитирани в евродоклада, според които организираната престъпност в България е "уникална" в сравнение с други европейски страни, защото оказва дълбоко влияние върху икономиката на страната.

"Не точно ЕК или комисарите, а Европол дава много тежка оценка, това са професионалистите, това са хората, които не могат да бъдат залъгани с една или друга политическа декларация. Те казват нещата за организираната престъпност в България, а ЕК само избира какво да вземе и да включи в политическия доклад. Ето защо след този доклад, където са цитирани тези данни на Европол, е много трудно да запазиш благосклонната си позиция към едно правителство, което е дошло с големи обещания", обясни Светослав Малинов.

"Ролята и влиянието им зад граница са сравними с тези на други престъпни групи, но вътре в България те са уникални...Годишният оборот на 12-те най-влиятелни криминални структури е 1.8 млрд. евро...Те упражняват значително влияние върху българската икономика, което ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните институции", пише в доклада.

Малинов: Разговорът за Шенген е абсолютно затворен

Светослав Малинов коментира още, че юнският мониторингов доклад на ЕК "е толкова категорично ясен и негативен, че буквално е плашещо да се правят опити той да бъде описан като позитивен, защото това дава следния сигнал навън – ние, българските управляващи не разбираме изобщо какво ни се казва. Друга позиция можеше да смекчи отношението към България и можеше да позволи да се отвори разговорът за Шенген, който в момента за мен е абсолютно затворен."

"Докладът за 5-годишния период на мониторинга слага точка на дебата дали за ЕС или за европейските политици България върви напред в борбата с организираната престъпност и върховенството на закона. Отговорът е, че не върви напред", каза евродепутатът.

Сигнал в ОЛАФ за скандална поръчка на агроминистерството


Тя съобщи още, че евродепутатите от БСП са подготвили сигнал до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за поръчката на министерството на земеделието за реклама на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в социалните мрежи Facebook и Twitter. Цялата документация ще бъде внесена в ОЛАФ в понеделник.

Скандалът избухна преди около месец, когато блогът "Отворен парламент" разкри, че фирма "Кей Ем Ком" е сключила договор с европейско финансиране за популяризиране на ПРСР чрез социалните мрежи срещу 47 500 лв. “Кей Ем Ком”, която се води на двете млади бивши служителки за връзки с обществеността в Българската агенция по безопасност на храните (подчинена на министър Мироклав Найденов) – Кристина Спасова и Лора Димитрова, е избрана да направи профилите във Facebook и Twitter чрез пряко договоряне. Скандалът бе предизвикан поради факта, че всеки средно грамотен човек може да си направи профили в социалните мрежи напълно безплатно, а и защото фирмата е регистрирана на 26 септември миналата година - денят, в който Спасова напуска агенцията по храните, или по-малко от три месеца преди обявяване на поръчката.

Междувременно в. "Сега" разкри, че за по-малко от година след като регистрира фирма, 25-годишната вече бивша пиарка на земеделското министерство Кристина Спасова успява да накупи офиси, имоти и дялове в компании, както и да стане крупен арендатор на земи, за общо над един милион лева. Пазаруването става без да се използват банкови кредити или заеми от приятели.

Със сигурност става дума за злоупотреба със европейски средства и "тази схема трябва да бъде предоставена на вниманието на ОЛАФ", коментира Илияна Йотова. По думите ѝ е очевидно защо българското правителство провежда "недостатъчно ясна финансова политика по отношение на разходването на евросредства" – заради страх обществото да не разбере какво се случва с парите.

Илияна Йотова напомни, че на своята интернет страница ОЛАФ има специален формуляр, в който може да получава анонимни сигнали, и призова всички, пострадали от политиката на земеделското министерство по отношение усвояване на евросредствата, да изпращат своите сигнали в ОЛАФ, тъй като според нея правителството няма да вземе мерки, а съдебната система е критикувана и от Брюксел за своята мудност.

Какви са приоритетите на България за следващия програмен период

Йотова разкритикува правителство и за това, че не е представило приоритетите, които България трябва да отстоява за следващия програмен период на еврофинансиране.

Според нея приоритетите, които България е заявила, са хаотични и неактуални.

"До този момент от българското правителството не ни е дадена ясна позиция какво ние трябва да отстояваме като евродепутати. Смешно и  жалко е, когато идваш на заседанията на различните комисии  и всички депутати имат ясната позиция на родното си правителство независимо от партиите, от които идват. Те защитават всеки един цент, защото чергата се дърпа от всички страни", заяви тя. 

Националната референта рамка е копирана от старата

"А т.нар. Национална референтна рамка, която правителството ни прие през април, е копи-пейст на старата Референтна рамка, правена от правителството на НДСВ", продължи Йотова.

"В четирите комисии, в които работя в ЕП, заявявам най-категорично, че до този момент от страна на българското правителство в нито един от случаите не ми е дадена ясна концепция какви са приоритетите за следващия 5-годишен период на държавата и какви са позициите, които ние като евродепутати трябва да отстояваме", заяви Илияна Йотова.

"Да не поискаш финансиране за българското здравеопазване – граничи с антисоциална политика. Или нямат експерти, или администрация, или такъв им е капацитетът", коментира тя пред БНР.

"Чистата политическа глупост" на Цветанов

Светослав Малинов от Синята коалиция потвърди, че именно заради липсата на единна държавна позиция и приоритети България няма да има глас на предстояща важна среща на високо ниво през ноември, на която ще бъдат взети решения за разпределянето на бюджета между държавите членки.

"Всеки депутат ще се опитва частично да защитава позиции. Ние сме държава, която като квоти е равностойна на Австрия и Швеция, и имаме по-тежка дума от Дания, но не можем да използваме влиянието си и  прахосваме потенциал, защото няма единна правителствена позиция по важни въпроси", заяви Малинов.

Управляват ни некомпетентни хора, коментира той. Като пример за "чиста политическа глупост" Малинов посочи неотдавнашно изказване на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че България е влязла в ЕС неподготвена. Това непрекъснато се цитира от представители на крайната десница на техни срещи, митинги и всичко останало. Когато български вътрешен министър ви го каже, как може да очаквате нарастване на доверието, запита риторично Светослав Малинов.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?