БСП получава третия мандат. ГЕРБ: Да го връщат бързо

На 1 май социалистите се събират да решат какво ще правят

ПСн. БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата по численост парламентарна група на БСП на 5 май. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава в четвъртък.

"Няма смисъл мандатът да се бави. Трябва да се върне по най-бързия начин и да се обяви дата за предсрочни избори", заяви Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ/СДС, която е най-голямата в Народното събрание, но никоя от останалите политически сили не пожела да разговаря с нея за оползотворяване на първия мандат. Следващата политическа сила - "Има такъв народ" на Слави Трифонов, пък директно върна втория мандат още при получаването му.

Решението как да постъпим с третия мандат за съставяне на правителство ще бъде на колективните органи на БСП, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на брифинг в парламента по-късно.

В ранния следобед тя събра извънредно Изпълнителното бюро на БСП, което реши на 1 май - веднага след шествието за Деня на труда" да се събере Националният съвет на партията, за да се реши какво ще се прави с мандата.

Попитана с кои парламентарни групи ще преговарят за правителство, Нинова отново каза, че това ще реши Националният съвет на БСП. "Разбира се, с ГЕРБ не могат да се водят никакви разговори", заяви тя.

Самата БСП обаче също няма подкрепата на новите протестни партии в парламента, които заявиха изрично, че искат да се разграничат от станалите системни политически сили – ГЕРБ, БСП и ДПС.

Нинова вече е заявявало, че трябва да се състави редовен кабинет, който да може да противодейства адекватно на пандемичната криза, да актуализира бюджета, което е наложително за осигуряване на средства за Covid помощите на бизнеса. В същото време тя не е коментирала дали социалистите са готови да влязат в преговори за правителство.

"Ясно е математически, че без ГЕРБ и "Има такъв народ" не може да се състави правителство", коментира Атанасова нещо, което е ясно от изборната нощ.

"Бих искала обаче да апелирам към Българската социалистическа партия, при вземането на решението дали ще правят някакви консултации, да върнат бързо мандата", допълни тя.

По думите ѝ всеки ден работа на този парламент крие риск от приемане на "противоречиви и лобистки" законопроекти. "Народното събрание не се занимава с дневния ред на обществото, а с теми, които целят оцеляването на политическите партии или изграждането на тяхната политическа кампания", коментира Атанасова.

Изявлението ѝ дойде часове след станалото дежурно сутрешно съвещания на премиера в оставка Бойко Борисов в дома му, което се излъчва на живо във Фейсбук профила му.

Другите партии в парламента не се интересуват от състоянието на държавата, бързат за три дни да приемат промени в Изборния кодекс като май не се и интересуват и от предсрочните парламентарни избори, а всичко е в помощ на президента Румен Радев, заяви лидерът на ГЕРБ.

Аз съм добронамерен човек и искам хората да са добре и България да е силна и предвидима държава, каза премиерът в оставка. Той се заинтересува защо от дневния ред на парламента са отпаднали теми като мажоритарни избори, намаляването на партийната субсидия и разследване на случая с плажа Росенец.

Борисов коментира, че за правене на политика и на правителство се налага да има много компромиси и даде примери с държави в ЕС. Докато се правят нови и скъпи избори, държавата ще лети по нанадолнището, заяви той.

Няколко пъти народът ни е връщал в управлението, каза още Борисов.

Най-новото социологическо проучване за електоралните нагласи – на "Маркет линкс", обаче сочи, че на предсрочен вот разликата между ГЕРБ и "Има такъв народ" би била под 1 процент.

Ако и третата политическа сила не успее да събере подкрепа за правителство, ще се стигне до назначаване на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Политолози и социолози са единодушни, че това е неизбежно и такъв вот ще има пред лятото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?