БСП твърди, че липсват 150 млн. лв. от земеделския фонд

БСП е сезирала главния прокурор за липсващи 150 млн. лв. от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и настояват изпълнителният му директор Калина Илиева да бъде освободена поради "некомпетентност“. Това обяви в петък лидерът на младежката соцорганизация и член на партийното ръководство Явор Гечев.

По думите му сигналът до прокуратурата е заради "причинена вреда на държавния бюджет и стопански субекти в размер на 150 млн. лв.“. Това са остатъчни средства по програма САПАРД, които не са влезли от ЕК и не са били разплатени.

Откакто Калина Илиева е на този пост, няма подписан за разплащане нито един проект по програма САПАРД, твърди Гечев. Обясненията в публичното пространство бяха, че всички проекти са със съмнение за нарушения и измами, че има проверки от ОЛАФ и от вътрешния отдел за борба с измамите и че е сезирана и прокуратурата, допълни той.

По думите му в становище на отдел "Правен" на ДФЗ се казва, че сезирането на прокуратурата, записването в книгата на длъжниците и извършвани проверки не могат да бъдат основания за неразплащане на проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Според Гечев истината се крие в отговора на въпроса дали има акредитиран подпис на човек във фонда, който има правото да подпише тези проекти.

"До този момент престоят на Калина Илиева в ДФЗ струва 80 милиона лева, колкото е сумата на осъдителните присъди по делата срещу фонда, заведени от бенефициентите относно неправомерно отрязаните проекти по САПАРД“, изчислиха от БСП. От партията са изпратили мотивите за сезирането на главния прокурор и до земеделският министър Мирослав Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?