БСП упрекна ръководството на "Топлофикация-София" за финансовите проблеми

БСП упрекна ръководството на "Топлофикация-София" за финансовите проблеми

В основата на проблемите на "Топлофикация - София" са слабият мениджмънт и зле планираните финансови потоци. Това доведе до заплахата от страна на "Булгаргаз" през миналата седмица да даде дружеството на частен съдебен изпълнител заради забавени плащания.

Това заяви председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов.

Общинската "Топлофикация" дължи около 100 млн. лева на държавното дружество "Булгаргаз" за доставка на газ. През миналата седмица ръководствата на двете компании се договориха приходите на парното от продажба на ток да отиват директно по сметките на "Булгаргаз". Допълнително ще бъде направен график за погасяване на задълженията, тъй като средствата от електрическа енергия за година са по-малко от задълженията за газ.

Според мнозинството от ГЕРБ в общинския съвет проблемите на "Топлофикация" се дължат най-вече на обективни фактори като поскъпване на газа, което не е отразено в цената на парното и топлата вода, въвеждане на допълнителни такси, както и в неизгодния договор за купуване на газ, в който са заложени големи лихви при забава.

Според Паргов обаче ръководството на "Топлофикация" не успява да планира добре паричните потоци и така закъснява с плащанията към "Булгаргаз". Ситуацията се усложнила допълнително от 1 юли, заради влезли в сила промени в Закона за енергетиката инициирани от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Според БСП те ще направят постъпленията по това перо нередовни и допълнително ще затруднят планирането на текущия бюджет.

"В "Топлофикация - София" има нарушение на ритмичността на приходите. А вината на ръководството е, че не е реагирало по-рано, въпреки че е знаело за забавянията от доста време", коментира Паргов. Според него новото ръководство на дружеството в лицето на директора Сашо Чакалски прави само "съкращения в разходите чрез намаляване на персонала" и не предприема никакви други действия за подобряване на финансовата ситуация.

"Очевидно, че огромният проблем на това дружество е мениджмънтът, защото входът и изходът на системата ги контролира КЕВР. Тоест, крайно наложително е да бъде подобрен мениджмънтът на "Топлофикация София", защото това е ключът за бъдещето му", смята Паргов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?