България с проекти за милиарди евро по инвестиционния план "Юнкер"

Един от ключовите проекти е обновяването на домовете за 600 млн. евро

Кристалина Георгиева представя плана "Юнкер" на президента Росен Плевниелев Сн.БГНЕС

България ще кандидатства с проекти за няколко милиарда евро по новия инвестиционен план на Европейската комисия, чиято обща стойност е 315 млрд. евро. Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред Mediapool.

Един от основните проекти в него е за обновяването на домовете за 600 млн. евро. Другите са основно за инфраструктура. Това са изграждането на магистралата от София до граничния пункт "Калотина", скоростните пътища Видин – Ботевград и Русе – Велико Търново, както и жп линиите Карнобат – Синдел и Русе – Варна.

В пакета, който ще представим пред ЕК, влизат още допълнителни мерки, свързани с водоснабдяването в 40 общини, изграждане на три регионални системи за отпадъците, както и осигуряване на заетост на младежите.

Подготвен е проект и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за обновяване на мрежата му, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Предлаганата от правителството програма за енергийна ефективност може да кандидатства за финансиране от новия фонд за стратегически инвестиции, каза зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджет и финанси Кристалина Георгиева. Тя е на посещение в София и представи т.нар. План "Юнкер" на премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев.

Четирите са основни приоритети, по чиито проекти новият фонд ще дава гаранции за финансиране. Това са инфраструктура, дигитален пазар, енергетика и иновации, посочи Георгиева. По думите ѝ за да бъде подпомогната реализацията на тези проекти и те да се случат, трябва да е ясно какви са пречките те да не се реализират досега.

Новият европейски фонд за стратегически инвестиции се създава съвместно с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Той ще се основава на гаранция от 16 млрд. евро от бюджета на ЕС, която ще бъде допълнена от 5 млрд евро от ЕИБ. Останалите средства до 315 млрд. евро, "които сега спят в банките", по думите на Георгиева, се очаква да дойдат от тях.

Новият фонд, който на практика ще дава гаранции за случването на частните инвестиции, ще бъде разделен на две. Едната част ще е за големите инфраструктурни проекти, а другата за подпомагането на малки и средни предприятия.

"Европа няма проблем с липса на пари - пари има, но няма доверие в това, че може да се инвестира без голям риск за инвеститорите", каза Кристалина Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от България