България ще свързва китайския бизнес с ЕС

За Китай ще е лоша новина, ако Европа бъде отслабена, каза Ли Къцян

България ще играе водеща роля в изграждането на център за изследвания и глобално партньорство, чиято цел ще бъде да подпомага китайските инвеститори да работят в ЕС, а също и европейски фирми да работят в Китай.

Това бе обявено от председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и премиера Бойко Борисов при откриването на Седмата среща на върха във формата "16+1" за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Глобален център ще свързва китайския и европейския бизнес

"Премиерът Бойко Борисов и аз говорихме няколко пъти да проучим внимателно европейските правила и закони, а също и законите на 16-те държави, така че предприятията да разберат какви закони трябва да спазват. Надявам се премиерът Борисов да поеме водещата роля, а Китай ще бъде спонсор на такъв център", заяви Ли Къцян.

По думите му центърът ще проучва как сътрудничеството между Китай и ЦИЕ да получи подкрепата на ЕС, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Звеното ще изследва как китайските проекти да отговарят на законодателството на ЕС, "защото ние сме далече и имаме различни култури", каза Ли Къцян.

"Така нашите проекти за сътрудничество ще получат стабилен напредък, а китайските предприятия ще имат по-голямо желание да инвестират в Европа и да предотвратяват бъдещи провали", посочи председателят на Държавния съвет на КНР. По думите му съвместното сътрудничество трябва да следва европейските правила и закони.

"Ние сме отворени за сътрудничество и ще се съобразим с условията за конкуренцията, така че да можем да предложим добри проекти на ниски цени", увери премиерът на Китай.

Китай не иска да разделя ЕС

В отговор на страховете на Европейския съюз от китайската инициатива премиерът Ли Къцян и през двата си дни в София многократно повторяше основното си послание, че Китай не иска да разделя ЕС, а търси приобщаване.

"Ако Европа бъде отслабена, това ще бъде лоша новина за Китай, а не обратното. Европа е важна за мира и развитието", каза Ли Къцян.

По думите му китайската инициатива способства за единството на ЕС.  "Има такова схващане, че "16+1" е насочено да разделя Европа. Това е недоразбиране на фактите. Няма стратегическа разлика между интересите на Китай и Европа", каза Ли Къцян. Той добави, че Китай разглежда единна и стабилна Европа като стабилен свой партньор в един многостранен свят и даде пример, че светът трябва да е многополюсен, защото "един стол е стабилен, ако стои на поне 3-4 крака".

Китайският висш функционер заяви, че в София е провел редица двустранни срещи с лидерите на европейските държави и се надява това да не бъде разбрано погрешно, защото целта е сътрудничеството между ЕС и Китай.

Затова след София Ли Къцян заминава за Берлин за среща с германския канцлер Ангела Меркел, а по-късно през юли ще е домакин на среща на върха между Китай и лидерите на ЕС с участието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На нея ще бъде обсъден и форматът "16+1" с цел ЕС да бъде убеден, че тази инициатива не е насочена срещу него.

Същото бе посланието и на премиера Бойко Борисов, който се опита да успокои европейските си партньори заради домакинството на срещата.

Според Борисов Седмата среща на Китай и страните от ЦИЕ "не ни разделя, но дава възможност тези, които сме в ЕС, да наваксаме изоставането".

"Трябва да успокоим всички в Европа, които смятат, че тези срещи не са полезни за нея... Имаме огромни възможности. Западните Балкани не могат да се разглеждат сами по себе си, защото Гърция, Румъния, България, които сме в Европейския съюз, Хърватия, Словения – всеки един проект в инфраструктурата касае такива страни", добави българският министър-председател.

По думите на китайския премиер Ли Къцян инициативата "16+1" трябва да остане в отворен и приобщаващ формат. Тя трябва да е отворена към ЕС и международните финансови институции, като китайският премиер се надява да има възможности за колективно финансиране на проекти в ЦИЕ.

"Китай ще преговаря със Световната банка и ЕБВР, за да видим какви възможности има", добави китайският висш функционер.

Китай е вложил към 34 млрд. долара до момента в "Един пояс, един път"

Форматът "16+1"е част от стартиралата през 2013 г. инициатива на Китай "Един пояс, един път", която цели свързаност между Азия и Европа. В нейните рамки до момента Пекин е вложил около 34 млрд. долара в ключови инфраструктурни проекти като пристанища, ж. п. линии, магистрали.

България изостава в китайските инвестии в сравнение с държави от региона като Гърция, Сърбия, Унгария.

Освен Китай във формата участват България, Румъния, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Хърватия, Черна гора, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия.

Пекин иска да строи магистрали и ж.п. линии у нас

По време на двустранните срещи между България и Китай в петък преди международния форум стана ясно, че са подписани към 15 нови споразумения между двете страни, а китайски инвеститори проявяват интерес към ключови проекти в България, за които няма европейско финансиране – например магистралите "Хемус" и "Черно море", тунелът под Шипка, АЕЦ "Белене", реконструкцията на ж.п. линията "Русе-Варна".

Обявено бе още, че е договорена колосална кредитна линия за Българската банка за развитие в размер на 1.5 млрд. евро. Китай обяви още, че проявява особен интерес към увеличаване на вноса на селскостопански продукти от България и другите държави от региона.

Договорен е износ на 10 млн. тона суров тютюн от България за Китай

Ли Къцян обяви, че ще изпълни "молбата" на "приятеля си" Бойко Борисов за износ на 10 млн. тона български тютюн на листа за Китай. Причината била, че Китай държал на дадената дума. "България отдавна изразява желанието си за износ към Китай на тютюн. Мисля отдавна по този въпрос. Мислил съм как това ще се отрази на китайския пазар", каза Ли Къцян. В крайна сметка е постигната договорка за износа.

Борисов отвърна, че е съгласен дори китайските производители да предложат на българските нови сортове тютюн, стига да има износ на продукцията. Той припомни за многократните неуспешни опити за замяна на поминъка на хората, занимаващи се с отглеждане на тютюн. "Спомняте си каква съпротива имахме, искахме да го заменим с карамфили, рози и фризьорски салони, но нищо не даде резултат", каза Борисов.

Следващата среща на върха ще е в Хърватия

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще работи за повече инвестиции на целия Балкански полуостров и в ЦИЕ – за коридорите 8, 4, 10, а също и вертикалните коридори с Румъния, Украйна, Унгария, Словакия, Чехия.

"В България сме се старали да не проявяваме егоизъм и да са проспериращи целите Балкани, да увеличим БВП и доходите на хората. За съжаление, сме доста по-назад исторически заради различните пактове и войни, които сме водили", каза Борисов.

Следващият домакин на срещата на върха на "16+1" ще е Хърватия, а през септември в Пловдив България ще посрещне среща на местните власти от инициативата.

Споделяне

Още от Бизнес