Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бюджетни 50 млн. лв. дават старт на "Държавната петролна компания"

3 коментара
Бюджетни 50 млн. лв. дават старт на "Държавната петролна компания"

"Държавната петролна компания" ще заработи през декември, за 2021 г. е предвидено бюджетът да ѝ осигури 50 млн. лв., а в следващите два години – по 30 млн. лв. Парите са основно за поддръжка и ремонт на държавните петролни бази, за плащане за външно съхранение на запасите, за застраховките на нефта и за заплати на държавното предприятие, в което обаче тепърва ще се решава колко точно души ще работят.

Това предвижда проект на правилник за устройството, структурата и дейността на "Държавната петролна компания" (ДПК), която правителството реши да създаде и парламентът одобри през юли. Аргументът е повишаване на конкуренцията на петролния пазар, прозрачност на цените и ниски тарифи на горивата. Проектът на правилника е публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи до 21 октомври.

От него става ясно, че предприятието, което няма да има право да реализира печалба и да разпределя дивиденти, ще се ръководи от управителен съвет от трима души. Те ще се назначават от министъра на икономиката, но по правилата за новия закон за публичните предприятия – тоест да минат за одобрение от комисия на Агенцията за публичните предприятия, която замени Агенцията за приватизация. Ръководството трябва да определи числеността на персонала, но очевидно има някаква яснота за бройката, тъй като в представените разчети са посочени точните разходи за служителите

За месец декември 2020 г. за персонал са предвидени 87 300 лв. за издръжката на персонала, а за материали, режийни, командировки в страната и външни услуги ще бъдат дадени 277 800 лв. Тези пари ще дойдат чрез преструктуриране на бюджетите на икономическото министерство и на Държавния резерв, който в момента управлява двете държавни петролни бази и съхранението на запасите във външни складове.

За 2021 г. бюджетът ще отпусне малко над 49 млн. лв. за ДПК. От тях малко над 2 млн. лв. са за заплати и осигуровки, а близо 538 хил. лв. за издръжка на администрацията. Почти 12 млн. лв. са предвидени за застраховки на горивата и базите, охрана и наеми на външни съхранители. 18.7 млн. лв. са заделени за завършване на започнал предишни години основне ремонт на петролните бази. Около 15 млн. лв. ще отидат за увеличаване на държавните петролни резерви и задължителните запаси, а над 820 хи. лв. - за компютри, сървъри, автомобили и лицензи.

За 2022 г. и 2023 г. се предвижда предприятието да изхарчи 29.470 млн. лв. Разходите за заплати остават на същото ниво, издръжката на администрацията ще намалее с около 100 хил. лв. Парите за застраховки, издръжка и увеличаване на резервите също ще са ткато предвидените за 2021 г. Реално бюджетът ще е по-малък заради явно очаквания финал на ремонта на базите.

Предвижда се ДПК да има административна дирекция и отговаряща за запасите. Предвиждат се териториални звена - петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти, чийто брой ще се определя от управата на предприятието.

В проекта нищо не се посочва относно обявените планове ДПК да създаде отделни дружества, нито има разчети за финансирането на дейността по изграждане на веригата от държавни бензиностанции, за които правителството имаше намерение да открие през пролетта на 2021 г.

След като бъде назначено ръководството на ДПК и вписано в Търговския регистър да тече тримесечен срок, в който компанията трябва да подаде заявление в Агенция "Митници" за издаване на лицензи за управление на данъчни складове. До получаването им Държавният резерв ще продължи да управлява двете свои петролни бази и държавните нефтени запаси. Когато лицензите бъдат връчени Резервът ще предаде на ДПК базите с наличностите в тях. Следва нов тримесечен срок, в който петролната компания ще трябва да поиска тези складове да бъдат регистрирани.

Служителите на Държавния резерв, заети с петролните запаси, ще минат на работа към ДПК.

Не е ясно в какви срокове ДПК ще регистрира отделните си търговски дружества – за управлението на данъчните складове и за търговията с горива.

При представянето на идеята, бившите вече министри на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов обясниха, че първите държавни бензиностанции ще са готови идната пролет. Общо до 100 бензиностанции на неизвестни все още терени в големите градове и основни пътища смята да прави правителството, но досега разчети за размера на инвестицията и рентабилността ѝ не са представени. Такива са обещани на по-късен етап. Караниколов обаче загатна, че държавните бензиностанции може и да не са съвсем държавни и в тях да влезе и частен инвеститор.

Според законовите срокове най-късно до девет месеца би трябвало да е структуриран бизнесът с данъчните складове за горива. ДПК не само ще управлява държавните нефтени запаси, но ще може да ги оставя за съхранение в частни търговци и организации, определяни с конкурс или от Министерския съвет. Тази възможност съществува и сега за Държавния резерв, който плаща на частни данъчни складове да съхраняват запасите му.

Предвижда се още Министерският съвет да приеме решение за определяне вида и количеството на целевите запаси, както и срока на тяхното поддържане, който не може да бъде по-кратък от една година. Това решение ще се съгласува между Държавния резерв, ДПК и министъра на енергетиката.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Рим
  #3

  Червените отломки от "дясната" партия герб, ще правят държавна петролна компания с държавни бензиностанции! Това знае ли се в ЕНП?

 2. полк. Дрангов
  #2

  Инвеститори ще бъдат Барбокови. Пламен Узунов ги е уредил вече.

 3. Един препатил
  #1

  "Общо до 100 бензиностанции на неизвестни все още терени в големите градове и основни пътища смята да прави правителството...." За някого може и да са неизвестни, но на КОЙто трябва вече са много добре известни. "Караниколов загатна, че държавните бензиностнации може и да не са съвсем държавни и в тях да влезе и частен инвеститотр.." Чудно - КОЙ ли ще да бъде този инвеститор? И от коя ли банка ще вземе парите, които ще инвестира?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.