"Часът на Земята" привлича все повече поддръжници

Утре между 20:30 и 21:30 ч. символично на тъмно остават целият свят и 73 български града

"Часът на Земята" привлича все повече поддръжници

Официално 73 български града вече са се включили в тазгодишната международна инициатива "Часът на Земята", в чиито рамки на 31 март за един час желаещите да дадат своя принос в опазването на околната среда ще изгасят осветлението си за час – от 20:30 до 21:30 часа. Броят на заявилите участието си български градове е значително по-голям от миналата година, когато 47 града угасиха фасадно-архитектурното осветление на известни сгради и паметници за един час.

Тази година почти двойно повече градове - както големи областни центрове, така и по-малки градове и селища, ще спрат фасадното осветление, но уличните лампи ще продължат да светят от съображения за сигурност. Все повече частни и държавни компании, банки, хотели, културни институти, големи търговски обекти, министерства, църковни храмове и музеи се присъединяват към "Часът на Земята".

 

В София ще тръгне светлинно шествие в 20:30 ч., което от Народния театър ще премине по "жълтите павета”, и по бул. "Витоша” ще стигне до НДК, съобщиха от международната природозащитна организация WWF.

 

Освен това в "Часът на Земята" БГ РАДИО отново ще излъчи едночасов акустичен "Концерт на свещи" с изпълнения на български музиканти. Още през 2009 г. радиото направи първия "Концерт на свещи" за екоинициативата в страната.

 

Инициативата, която с едночасовото спиране на осветлението само в един ден се опитва да насочи общественото внимание към ползите от намаляването на електропотреблението за климата, започва през 2007 г. в Сидни, Австралия, за да обхване 5251 града през 2011 г. с над 1.8 милиарда души в 135 страни от целия свят по всичките седем континента.

 

По света угасват известни сгради като Айфеловата кула и Лувърът в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, кулата в Пиза, Бъкингамския дворец и Биг Бен в Лондон, Емпайър Стейт билдинг и Таймс Скуеър в Ню Йорк, централата на ООН, Ниагарския водопад, операта в Сидни, Великата китайска стена, най-високата сграда в света "Бурж Халифа” в Дубай, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро и др.

 

Тази година кампанията "Часът на Земята” на WWF отново дава възможност на много популярни личности да изразят мнението си за климатичните промени. Посланици на "Часът на Земята 2012” в България са музикантът Калин Вельов, тенисистът Григор Димитров, финансистът Мартин Заимов, актьорите Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова.

 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун също изрази подкрепата си за екоинициативата. Президентите на Фиджи, Шри Ланка и Малдивите станаха официални посланици на "Часът на Земята 2012”, заедно със световноизвестния супермодел Миранда Кър и холандския астронавт Андре Кайперс, който ще подкрепи проявата от Международната космическа станция. Бившият американски вицепрезидент Ал Гор ще изпрати видео послание за „"асът на Земята” от Антарктида.

 

Тази година "Часът на Земята” използва видео платформа в YouTube, за да вдъхнови хората да споделят своите лични предизвикателства към целия свят, като зададат въпроса, "Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?“.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?