Част от паметника на “Цар Освободител” е върната пред парламента

Момент от монтажа на двете реставрирани фигури. Сн. БГНЕС

Две от страничните фигури от композицията на паметника на “Цар Освободител” пред сградата на парламента в София бяха монтирани на мястото им след реставрацията.

Това са скулптурите на княз Николай Николаевич, командващ действащата руска армия на Балканския полуостров по време на руско-турската война, и на граф Игнатиев. На двата коня е подменена вътрешната носеща конструкция.

Двете фигури са били почистени. “Благородната патина, която е на сто години, не се маха”, обясни Любомир Петров, координатор на проекта.

Скоро се очаква да бъде поставена и основната фигура, допълни Любомир Петров. По думите му целта е работата да приключи максимално бързо до началото на зимния сезон.

Петров обясни, че новите крака на коня били “перфектни”, а конструкцията е направена от неръждаема стомана, която гарантира дълъг живот на открито на фигурата.

Методът на възстановяване на паметника на “Цар Освободител” взриви експертите. Скулпторът Велислав Минеков нарече реставрацията “вандализъм”. Главният архитект на София Петър Диков определи като “обезпокоително” съхраняването на фигурите. След критиките реставраторският екип засили мерките за сигурност.

Споделяне

Още от