Новини от парламента: Циркът отново е тук

Четирите партии в НС провалиха отново заседанието му

Сн. БГНЕС

Трети пореден ден Народното събрание не можа да проведе заседание заради бойкота на ГЕРБ и отсъствието на депутатите от "Атака", без които БСП и ДПС не могат да формират кворум. В петък партията на Бойко Борисов реши отново да не влиза в зала, за да се разгледа собственият им вот на недоверие към кабинета "Орешарски", както и искането им за оставка на председателя на НС Михаил Миков (БСП).

В 9 часа сутринта Миков проведе преброяване на кворума в залата, но стигна само до 109 депутати. При втория опит те се оказаха 111, също крайно недостатъчни при изискване да са поне 121.

Депутатите от ГЕРБ пак бяха дошли в Народното събрание (НС), но не влязоха в пленарна зала. Те обикаляха из кулоарите, вероятно, за да не бъдат регистрирани "нелегитимно” чрез ръчно броене, а не електронно, какъвто "трик" им спретна Михаил Миков преди ден и поради тази причина те му поискаха оставката.

"Няма кворум за откриване на заседанието. Очевидно денят ще продължи с пресконференции и други медийни изяви в кулоарите на Народното събрание”, каза Миков. Така и се случи.

Веднага, след като провалът на заседанието бе подпечатан, изявления направиха ръководствата на ГЕРБ, БСП и ДПС. "Атака" цяла седмица са на групово посещение в Брюксел – както се разбра, предварително режисирано и договорено с управляващите.

По информация на Mediapool четирима от хората на Волен Сидеров все пак не са заминали, за да бъдат нещо като "група за бързо реагиране", ако БСП и ДПС решат да ги използват.

Очевидно двете съуправляващи партии обаче са предпочели тридневната изкуствена драма с кворума, стъкмена от ГЕРБ, които демонстративно бойкотираха собствения си вот на недоверие към кабинета, за да докажат още веднъж всеизвестния факт, че управлението зависи от "Атака". За да избегне именно тази "спекулация", Волен Сидеров предпочел да заведе депутатите си на абсолютно безсмислено посещение в Брюксел, твърдят неофициално източници от мнозинството.

В резултат на целокупните усилия на четирите партии, парламентът се докара до тотален цирк.

В 11 ч. в петък трябваше да се гласува вотът на недоверие към правителството. Необходимите гласове за сваляне на правителството са 121, а за спасението му 120. ГЕРБ, които внесоха вота, имат 97 депутати. Преди това гласуване обаче парламентът трябваше да се произнесе по исканото ГЕРБ отстраняване на Михаил Миков.

Миков: ГЕРБ май ме подкрепят

Ако разсъждаваме с чувство за хумор, очевидно ГЕРБ ме подкрепят, коментира шефът на парламента, след като заседанието пропадна.

"ГЕРБ продължават деструктивната роля към НС, тя не е само в този мандат, тя върви от предишния", посочи Миков. "Ще трябва много сериозен разговор между политическите сили за парламентаризма в България, за отношението към него, за използването на т.нар. тактики за разбиване на демократичния модел", добави председателят на НС, който в последните дни се включи охотно в тези "тактики". Според него целта на ГЕРБ е да създадат хаос в страната, защото не са на власт.

Миков отбеляза, че и в други страни изборите не определят най-лесния път за политиците, но те търсят съгласие, докато у нас било обратното - деструкция и съсипване на парламентаризма. Той каза, че идеята му от четвъртък да установи кворума в залата чрез ръчно преброяване от квестори, а не електронно, си е била негова. Именно ръчното броене показа, че има кворум за заседание, макар че депутатите от ГЕРБ само седяха зад банките си и не се регистрираха електронно, тъй като искаха да покажат, че без "Атака" кворум няма.

Затова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че Миков е "шмекер" и поиска не само оставката му, но и се закани да сезира Конституционния съд. Самият Миков му "помогна" допълнително, след като в петък съобщи, че народните представители от ГЕРБ няма да получат заплата за 26 септември, защото не са се регистрирали в електронната система за гласуване, "защото преброяването от страна на квесторите е само една констатация за присъствие на народните представители в пленарна зала“. От думите му излиза, че в този ден ГЕРБ хем са осигурили кворума в залата, което даде повод на БСП и ДПС сами да си разискват вота на недоверие, хем не са били на работа.

Председателят на парламента обаче не можа да даде отговор на въпроса кога ще се гласува вотът на недоверие. Вместо него отговор даде лидерът на БСП Сергей Станишев – през следващата седмица. Депутатите от "Атака" ще бъдат в парламента.

Катунът ГЕРБ

Според лидера на БСП Сергей Станишев Бойко Борисов се "държи като обидено дете в детска градина", а партията ГЕРБ е държана като жертва на прищеките му. "Той превръща цялата парламентарна група на ГЕРБ в един катун, който броди из парламента, влиза, излиза, регистрира се, не се регистрира, и всичко това има само една цел - да се консолидира контролът на Борисов и Цветанов над парламентарната им група и да се запази статуквото в държавата", добави Станишев.

Той обвини, че ГЕРБ пречи на приемането на много сериозни законодателни промени. Като примери той даде Закона за обществените поръчки, както и данъчното законодателство.

Мая Манолова допълни, че единственият зависим от Волен Сидеров е Бойко Борисов. "Борисов чака сутринта да разбере как Сидеров е спал, къде е, дали ще дойде на работа и тогава спуска команда на парламентарната си група дали да влизат в зала и какво да правят", каза тя. По думите ѝ БСП не се притеснява от избори, защото има преднина пред ГЕРБ, но искала да направи нещо за държавата и заради това стои на власт.

Кабинетът трябва да продължи в тежките условия

"Сега не е време за предсрочни избори", коментира председателят на ДПС Лютви Местан. "Съжалявам, но лошата новина за ГЕРБ е, че този кабинет трябва да продължава да работи, въпреки тежките условия, при които се намира той и парламентът, който го избра", допълни той.

Според него по-лошият вариант за развитие на политическия процес са предсрочните избори в неподходящо време. Той обясни, че проблемът при ГЕРБ вече е не дали биха могли да реализират обратна тенденция на спадащия си рейтинг, а колко бързо и колко бавно ще продължава да пада рейтингът им.

"Колкото са по-отговорни като опозиция, толкова по-бавен ще бъде този спад", посъветва ги Местан. Той се съгласи, че българските граждани са абсолютно справедливи в своята остра критика към политиците.

"Дори и гневът е разбираемо чувство, когато наблюдават какво става трети ден в 42-то Народно събрание. Ние не бягаме от своята отговорност и бих помолил да видим къде е причината. Ако има усещане за игри, то продуцент на тези игри е ГЕРБ", каза Местан.

В петък той направи и поредното си "екзактно" изказване по темата за броенето с квестори. "Научен факт е, че едно и също физическо тяло в един и същи миг не може да бъде на различни места, и тъй като несъмнено физическите тела на Бойко Борисов и на Цецка Цачева бяха вчера в пленарната зала, значи са били и част от кворума. Не знам къде са били ментално, но релевантно за кворума е физическото им присъствие", отбеляза той.

Бойко Борисов: Крайната ни цел е оставката на правителството

"За пореден път днес се видя, че този парламент трябва да се разпусне и да има предсрочни избори, а крайната цел е незабавна оставка на това правителство", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като успя за трети пореден ден да блокира работата на Народното събрание.

"Със 111 гласа БСП и ДПС не могат да осигурят кворум, което е задължение на управляващите. БСП няма моралното и физическото право да управлява", за пореден път каза Борисов.

Той припомни на Станишев и Местан, че в началото на 42-ия парламент е предложил да им даде недостигащия един глас, но да не взимат от националистите на Волен Сидеров. "Те разрушиха доверието в институцията, защото се съюзиха с "Атака", излъгаха, че ще откриват работни места, ще оправят данъци", каза Борисов.

"Чух от устата на великия председател на БСП да говори, че Борисов е вдигнал цената на Волен Сидеров - да каже каква е цената, да каже с колко е над това, което те са дали?", коментира лидерът на ГЕРБ.

Той призова лидерите на БСП и ДПС, ако искат да управляват легитимно, да проведат нови избори, да ги спечелят и да върнат доверието в институциите.

"Всички казват, че БСП ни е надхитрило вчера (историята с квесторите в четвъртък, бел. ред.). Днес кой ги надхитри, щом ще се надхитряме", риторично попита Борисов. Той потвърди, че ГЕРБ и в бъдеще няма да помага за формирането на кворума в НС.

Споделяне

Още по темата

Още от България