Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Данаил Кирилов преосмисли преосмислянето си за защитата на жилищата на длъжниците

ГЕРБ погази пробива си в подкрепа на правата на потребителите на банките

20 коментара
Данаил Кирилов, Снимка: БГНЕС

Управляващите от ГЕРБ в сряда потъпкаха сериозния пробив, който направиха само преди две седмици в защита на длъжниците на банките.

След като в края на ноември правната комисия гласува да не се стига до моментална разпродажба на единственото жилище на длъжник в момент, в който има висящ исков процес за размера на дълга, в пленарна зала в сряда депутатите се обърнаха на 180 градуса и окончателно отхвърлиха това предложение с гласуването на дълго отлагани промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Измененията в закона се наложиха, след като през януари Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради прекалено силните правомощия на банките в процедурите по събирането на дълговете. Депутатите забавиха текстовете над половин година, но вчера те окончателно бяха приети в пленарна зала.

След множество обществени обсъждания и експертни работни групи в края на ноември правната комисия стигна до консенсус, че при висящ исков процес за размера на дълга банката няма да може моментално да разпродаде единственото жилище на длъжника, а трябва да изчака поне решението на първоинстанционния съд. Това значи, че ипотекираният имот нямаше да може да се разпродаде за един-два месеца, както е възможно в момента, а до 1-2 години, колкото обичайно отнема подобно дело на първа инстанция.

Срещу предложението се обявиха както банките, така и адвокатският съвет, но то срещна категоричната подкрепа на съдии от Софийския районен съд, които смятат, че сега има неравновесие в закона.

По време на заседанието на правната комисия на 27 ноември идеята беше изненадващо подкрепена от правосъдния министър Данаил Кирилов. Тогава той заяви:

"Аз ще помоля моите колеги от работната група на Министерството на правосъдието да преоценим неподкрепата си за това предложение в подкрепа. Приемам аргументите на съдиите. Действително, когато иде реч за единственото жилище на длъжника би следвало да се допусне едно забавяне от време, за да се гарантира наличието на влязъл в сила акт и, както каза и съдия Кунчев, прегледан поне от един съд в спорно производство. Мисля, че от това кредиторът и взискателят няма да загуби. Повече ще загуби, ако осребри въпросното единствено жилище", каза тогава Кирилов.

Две седмици по-късно обаче се оказа, че министърът е преосмислил преосмислянето си и вече е на съвсем друго мнение.

В пленарна зала Кирилов подкрепи отпадането на текста и апелира да се прецени тежестта на тази свръхзащита. Той припомни реакцията на асоциацията на банките и обърна внимание дали тази промяна ще доведе до нови възможности длъжникът да спекулира с време или с необосновани искания за отлагане на изпълнението. По думите му това ще стимулира длъжниците да спорят, без значение дали ще се натоварят с допълнителни и прекомерни разноски.

Депутатът Крум Зарков от БСП сигнализира, че промяната в предложението се прави в нарушение на парламентарните процедури. Народният представител каза, че не става дума за редакционна поправка, а за предложение, което засяга при какви условия един човек може да остане на улицата.

Въпреки това депутатите от ГЕРБ гласуваха предложението да отпадне.

Според съдии с окончателното гласуване се пренебрегва изрична препоръка на Европейската комисия, обоснована с аргументи на европейските съдилища в Страсбург и Люксембург и основаваща се на негативния опит от случилото се при ипотечните кризи в Гърция, Италия и Испания. "Кой ще понесе последиците и кой ще плати глобата за нарушението на правото на ЕС", питат магистратите.

Те смятат, че при новото положение всеки съдия, който е сезиран с жалба по чл. 419 ГПК или искане по чл. 420 ГПК и се касае за единствено жилище, има опцията да отправи преюдициално запитване за съответствие на уредбата на българския закон с правото на ЕС.

Депутатите гласуваха още да се въведе задължение за съдилищата да следят служебно за наличието на неравноправни клаузи в договорите с потребителите, преди да издадат изпълнителна заповед, с която банката може да запорира заплати, сметки и имоти на длъжника. В момента съдът е длъжен да се произнесе по искането на банката за издаване на изпълнителен лист в рамките на три дни и това става само на базата на извлеченията от сметки на финансовата институция.

Тъй като често има спорове по изчислението на задълженията, съдът ще е длъжен да провери дали има "обоснована вероятност" за неравноправни клаузи в договора за кредит. Ако това е така, незабавното изпълнение ще се спира. Това ще се случва и ако длъжникът представи доказателства, че изобщо не дължи сумата или че тя е неправилно изчислена.

Депутатите дадоха и възможност на потребител да спре изпълнението с представяне на обезпечение до една трета от вземането. Когато длъжникът е търговец, който иска да спре изпълнението, той ще трябва да плати цялата сума, каквато е досегашната уредба, обясни Анна Александрова от ГЕРБ. Тя посочи, че целта на това разграничение, направено с редакционни промени в пленарната зала, е да не се създаде междуфирмена задлъжнялост.

Удължават се сроковете за подаване на възражение от длъжника срещу издадената заповед за изпълнение, както и на частна жалба от длъжника срещу разпореждането за незабавно изпълнение. От двуседмичен срокът става един месец.

Крум Зарков от БСП изрази съмнения доколко новите промени ще задоволят изискванията на ЕК във връзка със стартиралата наказателна процедура срещу България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #20

  Ако бях част от тази общност /юристи, преподаватели - теоретици, депутати/, щях да разуча как се вписва Европейският съд в системата на ЕС, в какви взаимодействия е с останалите институции и как може да бъде контролиран, блокиран или да се обжалват негови решения?! Но понеже не съм - само се ядосвам?!

 2. Трандафорий
  #19
  Отговор на коментар #5

  А аз продължавам да се чудя на акъла на хора, с ниска кредитна култура, които друго, освен да анатемосват кредитите, не знаят.Не е нужно да си Ванга, че да знаеш, че когато заплатата ти е 1000 кинта, а кредита 500, и най-малкото сътресение ще те вкара в дългова спирала. Да не говорим, ако си купиш с кредит надценен имот, хеле пък на кофти място. Когато си знаеш възможностите, тегленето на кредит не е проблем по-различен от пазаруването в квартален магазин или плащането на ток. Bake your brain, дето казват франсетата.

 3. Естествено
  #18
  Отговор на коментар #14

  Но съм съгласен, че много голяма част от хората в днешна България нямат фундаментален инстинкт за самосъхранение, когато става дума за бизнес отношения. А взимането на кредит си е встъпване в бизнес отношения и то априори неравноправни, защото и най-малката банка е неизмеримо по-мощна като стопански субект от най-състоятелния гражданин. Това също ни е наследство от соц.-а. Обаче култура трябва да има и от двете страни. Правенето на бизнес в съвременния свят не е надлъгване между двама търговци. Всяка сделка трябва да е взаимно изгодна. Иначе няма да има сделка.

 4. Естествено
  #17
  Отговор на коментар #15

  Кредитите не са нито привилегия нито право, а един от начините за финансиране в съвременния свят. Ако няма кредитополучатели банките ще фалират. Ако няма кредитиране икономиката стагнира. Така, че кредитирането си е бизнес като всеки друг. А измамниците не просперират в нито един бизнес.

 5. Естествено
  #16
  Отговор на коментар #14

  Лични потребности релира с лична собственост, която е измислица на соц.-а, защото при него не се признаваше частната собственост. "Бизнеса" като събиратерно понятие му е братовчед. Малкия фермер, който продава отгледаното на пазара също е "бизнес". Само, че той няма особени възможности да взема специални мерки. Няма как да хеджира. А именно този "бизнес", малкия, е гръбнака на пазарната икономика. Така, че кредитиране за "бизнеса" и за "лични нужди" са измислени понятия. Има микро кредитиране. И

 6. Ironhorse
  #15

  На цъкащите минуси ... Кажете ми кой купил жилище с кредит е оценил възможността за вдигането на данъчната оценка на имота ??? а това влече веднага и промяна във вноската, защото ще се повиши и разхода за застраховка на имота ... Бизнес кредитите с ипотека се събират от банките, даже извънсъдебно. Наскоро има и Директива на ЕС по този въпрос. Кредитите са привилегия, а не право. Така че като си подписал и взел, ще теглиш и последиците

 7. Ironhorse
  #14

  Говорим за кредити,които не са за бизнес, а за осигуряване на лични потребности ...
  Факт е, че всеки бизнес отчита риска даизпадне в неплатежоспособност и взима мерки да понесе загуби.
  Моля кажете, кой теглил ипотечен кредит е пресметнал риска от загуба на доход, повишаане на лихва или за извънредни разходи.
  Явно хората не мислят за тези неща и не могат да понесат загубата ...
  Лесните пари са дрога ... много по-разрушителна за обществата от истинските дроги.
  Има толкова много виртуални пари, че все

 8. Естествено
  #13
  Отговор на коментар #5

  За хората си прав, но по принцип не си. Не може да се работи само със собствен капитал. Архаично е. Така е било в ранното средновековие. Затова финансовия сектор трябва да отговаря на съвремието. Тогава ще е добре и за кредиторите и за кредитополучателите и за икономиката и въобще за всички. Другото е диващина.

 9. Естествено
  #12
  Отговор на коментар #10

  От мен получихте плюсче. Но следваше да уточните обстоятелството. В противен случай попадаме в съвсем друга хипотеза - продажба на единствено жилище по принцип и стигаме до частно законодателство. Защото взискателя може да търси вземания по друг вид кредитиране, не ипотечно. Не, че си нямаме частно законодателство. ☺

 10. coffee davidov
  #11
  Отговор на коментар #8

  Baraev, защита на единственото жилище има и по сегашния закон(ГПК член 444, точка 7), но когато има учредена ипотека, и взискател е кредитора в чиято полза е ипотеката, тогава няма защита. Защо е тази ипотека тогава ако кредитора няма права? Другото е в коментар 1, но там трябва да се погледне по-широко.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.