Делото за мръсния въздух в София тръгна след година протакане

Столичани могат да се включат в колективния иск до 1 октомври 2018 г.

Делото за мръсния въздух в София тръгна след година протакане

Делото за мръсния въздух в София най-после тръгна в Софийския градски съд. Това съобщиха от "Група за чист въздух", които внесоха иска срещу Столична община в съда.

Началото на делото тръгна след около година протакане, съпроводено с възражения от страна на Столична община и отвода на трима градски съдии.

На първото заседание съдът намери исковете за допустими и определи, че "Група за чист въздух" има право да води делото, е посочено в съобщението.

Въпреки че адвокатите на Столична община възразиха, съдът потвърди публикуването на информация за това как гражданите могат да се включат към иска на сайта на общината. Тази информация ще бъде качена и на сайта на "Група за чист въздух". Граждани и организации могат да се присъединят към иска до 1 октомври 2018 г.

"Присъединяването не е задължителен елемент за успешното водене на делото, защото така или иначе всички граждани на София ще могат да се ползват от евентуален положителен изход", уточни адвокат Димо Господинов, който е част от адвокатския екип.

"Група за чист въздух" призовава към иска да се включат основно граждани, които искат да участват активно в процеса и могат да го подкрепят с представяне на доказателства и искат да имат собствени процесуални права.

Опасенията на завелите иска е, че присъединяването на твърде много хора може да доведе до затрудненото му администриране. Те напомнят, че решението ще има сила за всички столичани и правото им да се ползват от него е гарантирано, незавизимо от това дали са се присъединили или не към иска.

Гражданите, които желаят да подкрепят делото, но без да се присъединяват административно към него, могат да го направят като се включат в кампанията за набиране на средства. Те са необходими за покриване на първоначалните разноски по него - плащане на депозитите за експертизи, които трябва да се извършат, за да се преценят в детайл климатични, екологични, технически, градоустройствени и други аспекти на делото. Това ще струва около 15 000 лв., които трябва да се внесат предварително.

Адвокатите от "Група за чист въздух" заявяват, че работят безплатно за каузата и тези средства няма да покриват адвокатски разноски.

Колективните искове срещу Столичната община бяха заведени на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации и адвокати, обединени в "Група за чист въздух". Те са подписани от "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2", "Център за независим живот" и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Исканията на "Група за чист въздух" са да се установи бездействието на Столична Община в периода 2015 - 2017-та година, което е довело до замърсяване и евентуално е увредило здравето на граждани. Групата настоява да се преустанови противоправното бездействие на управляващите в Столична община, както и да се предприемат мерки за компенсиране на увредения колективен интерес.

В началото на април 2017 г. България беше осъдена от Съда на ЕС за системно и постоянно превишаване на дневните и годишните норми на замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ10) в София, Пловдив и Варна, както и в Северна, Югозападна и Югоизточна България. Европейският съд констатира, че българските власти са закъснели с предприемането на мерки за подобряването на въздуха във възможно най-кратък срок.

Тази зима на няколко пъти столичани дишаха опасно мръсен въздух, а Столична община продължава да не спазва поети задължения като миенето на улиците с оглед по малко запрашаване. Все още има квартали в столицата, в които улиците не са мини дори по веднъж тази година. В същото време от общината отчитат, че ги мият 12- пъти, като не е ясно как го правят.

Споделяне

Още по темата

Още от България