Делян Пеевски е първият проверяван по антикорупционния закон

Сигналите в бившата КОНПИ вече са три, но два от тях са тайна

Делян Пеевски е първият проверяван по антикорупционния закон

Първият сигнал, който ще провери Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, е срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Сигналът е подаден от гражданското сдружение "Боец" още на първия ден след влизането в сила на новия Закон за борба с корупцията и до момента са подадени общо три сигнала, уточниха от комисията в отговор на запитване на Mediapool.

От комисията не уточниха от кого и срещу кого са другите два сигнала, защото все още не са изработени вътрешните правила за работа. Това трябва да стане в срок от един месец от влизане в сила на новия закон, който не е изтекъл. В същото време законът гарантира анонимността на подателите на сигнала и на уличените с цел тяхната защита, поясниха от комисията.

Името на подалия първи сигнал и срещу кого е той е известно, защото самото гражданско сдружение разпространи информацията за това.

Какво следва

Сега предстои комисията да провери дали подадения сигнал отговаря на законовите изисквания, за да бъде разгледан.

Ако те са спазени ще бъде направена пълна проверка на изнесените факти в сигнала, казаха от Комисията за борба с корупцията. При необходимост ще бъдат поискани и допълнителни документи.

Ако сигналът не е от компетенциите на комисията, то тя ще го препрати до съответните органи, от чиято компетентност са – например до прокуратурата.

Дело срещу лицето подало сигнала може да заведе единствено този, за когото се отнасят твърденията. В случай, че той се почувства оклеветен, набеден и т.н то той може да си потърси правата по съдебен път по Гражданския-процесуален кодекс, уточниха от комисията.

Сигналът срещу Пеевски

Преди два дни от "Боец" подадоха сигнал срещу депутата от ДПС за "съмнения за извършени редица престъпления във връзка със сключените сделки и придобитите множество активи от Пеевски за десетки милиони, без да има яснота за произхода на средствата за тях".

"Как с депутатска заплата, от собственик на стар "Опел", Пеевски стана официално мултимилионер, без нито една институция и власт в тази държава да се поинтересува какъв е произхода на тези средства", запитаха от сдружението.

Освен това припомниха, че още в началото на 2016 г. са сезирали всички компетентни институции по този въпрос, "но Пеевски се оказа недосегаем за българските власти".

"Сезираме Комисията и за неизпълнение на служебните задължения, корупционни схеми и злоупотреба с власт, извършени от прокурори от Софийската градска прокуратура и Софийската апелативна прокуратура, с цел осуетяване на проверки срещу Пеевски и прикриване на извършени от него престъпления, укриване на данъци, придобиване на незаконно имущество и т.н.", посочиха още от "Боец" във вторник.

Според авторите на сигнала по този начин те ще изпробват и разобличат "лицемерието на управляващата ни мафия", доказвайки, че антиокорупционният закон "е поредната имитация на законодателство и поредният ''нов орган'' за ''борба с корупцията'', който всъщност ще служи за прикриване на корупцията и извършените от властимащите престъпления и ще е поредната бухалка срещу непримиримите и неприемащите властта на мафията".

Приносът на небезизвестната прокурорка Бецова

В сигнала си сдружението визира небезизвестната прокурорка Боряна Бецова, която през 2014 г. прекрати проверката по сигнал на "Протестна мрежа" срещу Пеевски и майка му Ирена Кръстева, образувайки разследване само срещу Цветан Василев и Николай Бареков, прераснало впоследствие в мегаделото "КТБ".

Въпросните съмнения, свързани с шеметното забогатяване на депутата, са провокирани от официализирането му като издател на редица вестници и бивш собственик на дялове в "Булгартабак" и "Техномаркет".

"Информацията за тези сделки и придобивания бе огласена от редица медии и държавни институции. От декларациите на г-н Пеевски пред Сметната палата като депутат към януари 2016 г., не става ясно от къде са средствата за придобиване на тези активи. Това предизвиква в нас съмнения за незаконен произход на средствата, водещ до незаконно придобиване на имущество и активи", се казваше в сигнала на "Боец", внесен в прокуратурата преди две години.

Прокурор Бецова обаче отказва да образува разследване с аргумента, че тези данни са били обект на проверка още през 2014 г. и няма нужда от нова. От сдружението обаче отбелязват, че действията на разследващите през 2014 г. няма как да са ефективни по отношение на "обстоятелства, сделки, придобивания, извършени в бъдеще време, а именно в края на 2015 и 2016 г."

Зам.-апелативният прокурор на София потвърждава отказа и влиза във ВСС

"С този мотив обжалвахме пред Апелативна прокуратура фактическият отказ на прокурор Бецова, да извърши дори предварителна проверка и възложи необходимите следствени и ревизионни действия по нашия сигнал. Със свой отговор от 24.03.2016 г. по преписка вх.N:291/2015 г., зам.-апелативен прокурор Йордан Стоев потвърждава отказа на прокурор Бецова да се образува проверка по изразените от нас съмнения, факти и обстоятелства, със същите мотиви – в миналото (2014/2015) са били проверени бъдещите обстоятелства за които ги сезираме в нашия сигнал от 2016 г.", уточняват от "Боец".

Въпросният Йордан Стоев междувременно стана член на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, след като бе предложен за поста от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

"Липсата на логика в действията на прокуратурата и отказа им да образуват дори предварителна проверка по сигнала ни пораждат у нас обосновани съмнения за неизпълнение на служебните задължения от страна на прокурорите Бецова и Стоев, за евентуални корупционни практики, злоупотреба с власт, зависимости и натиск от страна на депутата Делян Пеевски върху прокуратурата с цел прикриване на евентуални извършени от него престъпления и придобиване на незаконно имущество чрез средства с неясен произход. С действието и бездействието си прокуратурата дефакто издава индулгенция на г-н Пеевски и майка му (която не сме визирали, но те я допълват) и налага тезата – "Веднъж проверен – завинаги чист и недосегаем". Това, на практика, доведе до осветляване на необяснимото и рязко забогатяване в размер на десетки милиони, обявени публично от г-н Пеевски. Остава неизвестен начинът и произходът на всички тези средства и активи, тъй като нито една институция в държавата не желае да извърши необходимата проверка и изчисти или потвърди изразените от нас съмнения", пишат още от "Боец".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?