Делян Пеевски влезе в пантеона на "поръчаните"

Името му се нареди до величия като Ахмед Доган и Бойко Борисов, там е и Бареков

Делян Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече е в ново амплоа – не просто неуспял шеф на ДАНС, следовател в отпуск и "успял млад човек на 33", а "мишена" на "поръчка" за убийство, зад което се твърди, че стоят хора на кредитора му Цветан Василев. Стряскащата новина бе разпространена в петък от сайта, където Пеевски обнародва от половин година свои позиции. Новината не бе опровергана, а мълчаливо потвърдена от прокуратурата, с което Пеевски вече официално споделя безмилостната политическа и житейска участ на други "поръчани".

 

Предстои да се види дали този сюжет ще завърши по познатия вече сценарий с предишни знакови "поръчани" – тоест, без категорични доказателства, съдебни дела и осъдени поръчители. Медийният шум обаче при всички случаи е гарантиран.

 

Конюнктурата в момента е изключително удобна за подобен сценарий предвид официалния разрив в отношенията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и депутата от ДПС Пеевски. Въпреки че и двамата са проверявани от прокуратура като част от "организирана престъпна група" заедно с новия политик Николай Бареков, към момента Василев изглежда като "ортака", изтеглил късата клечка.

 

Сега правителството изживява последните си дни. В подобен момент, но през 2013 година, Бойко Борисов хвърли бомбата от трибуната на Народното събрание: "Срещу мен е подготвян атентат с поръчител Ахмед Доган преди години". Същият ден Народното събрание гласува оставката на неговото правителство.

 

Четири месеца по-късно бившият премиер хвърли нова бомба – той бил "мишена" на нов заговор за убийство, този път чрез назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

 

Тогава той разказа, че планът за убийството му бил разработен от ДПС и БСП, но осуетен от протестите, довели до отмяна на избора на Пеевски за председател на агенцията по национала сигурност. Бойко Борисов не посочи с какъв мотив искат да го ликвидират, но напомни думите на лидера на БСП Сергей Станишев, който при представянето на кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС каза, че ситуацията изисквала "нестандартно решение".

 

Главният прокурор Сотир Цацаров определи твърдението му като "нелепо". Ако писанията в сайта ПИК от петък са верни, прокуратурата е взела съвсем сериозно сигналите, че банкерът Василев е "поръчал" на свой ред Пеевски.

 

През ноември 2013 година Николай Бареков, все още тв водещ, пристъпи към политическата си "инагурация" със съобщението, че Бойко Борисов и Румен Николов – Пашата са го "поръчали". Никой не се трогна особено от това страховито разкритие, останало и до ден днешен без отговор от компетентните органи. Бареков очевидно е следвал модела на бившия си политически кумир Борисов, който след като напусна МВР и стана кмет на София през 2005 г., се движеше с охрана на НСО, защото сръбският наркобос Сретан Йосич бил го "поръчал".

 

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган (признат от Борисов за най-добрия политик в България) е в перманентен статус на "поръчан" – неговите сараи в Бояна се охраняват от денонощно от жандармерията, която по закон пази само обекти от национално значение.

 

През 2011 година Бойко Борисов трябваше да отговаря в парламента какво налага Ахмед Доган да бъде постоянно охраняван от жандармерията и Национална служба "Охрана". Тогавашният премиер обясни, че от 2006 до 2011 година са получени 11 заплахи за живота на Доган, а за него е издадена смъртна присъда от турската демократическа партия с лидер Адем Кенан. Борисов разкри още, че от началото на 2011 година са получени три сигнала за заплаха за живота и на лидера на БСП Сергей Станишев. Три години по-късно не е известно да е имало арестувани за сигналите и докъде са стигнали разследванията.

 

Мрачната сага с "поръчаните" топ политици на България достигна своята неочаквана кулминация в разигралия се театър на абсурда през 2013 г., когато на националната конференция на ДПС, пред погледите на десетки делегати и гости и пред обективите на телевизионните камери, младият активист на партията Октай Енимехмедов насочи газов пистолет към слепоочието на Доган. Той натисна спусъка три пъти, но пистолетът не гръмна.

 

Кадрите влязоха в световния видеообмен и дни наред във въздуха се носеше напрежение.

 

Съдът засега оправдава Енимехмедов по обвиненията за опит за убийство с газов пистолет, но в ДПС са много несъгласни с това решение. Лидерът на партията Лютви Местан дори си позволи да атакува съда по висящо дело от парламентарната трибуна. Досущ, както постъпи бившият вътрешен министър Цветан Цветанов с лекарите от Горна Оряховица.

 

В пантеона на "поръчаните" има още много български политици, но накрая тук ще споменем само сагата с Маргините. Те бяха изправени пред съда като поръчители на убийството на Николай Тодоров – Доктора, финансиста Никола Дамянов и Любен Гоцев. Опитите да бъдат осъдени Маргините катастрофираха.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари