Депутатите излизат в предизборна ваканция

Депутатите излизат в предизборна ваканция

Всички парламентарни групи, без тази на БСП, искат Народното събрание да излезе във ваканция от 16 октомври до последния работен ден преди местните избори, които са на 27 октомври. 

В деловодството на парламента вече е внесено предложение за предизборната почивка. Подписите на  Даниела Дариткова (ГЕРБ), Нигяр Джафер (ДПС), Искрен Веселинов (ВМРО), Валентин Касабов (НФСБ) и Полина Цанкова (Воля) показват, че ваканцията ще мине безпроблемно в пленарната зала. 

Депутатите на практика ще пропуснат 6 пленарни заседания, но ще продължат да се провеждат заседания на парламентарните комисии.

"На народните представители ще се признават транспортни разходи, извършени само по повод участие в заседания на парламентарните комисии", искат вносителите. 

Излизането в предизборна ваканция е дългогодишна практика, която обаче не е урегулирана в правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Едното обяснение за тези почивки е, че част от депутатите са заети с изборите, а другото – че преди вотът парламентът често се използва за предизборна агитация.  

Споделяне

Още от Местни избори 2019