Парламентът не успя да отхвърли президентското вето

Депутатите ще променят ограниченията за търговските вериги

ГЕРБ готови да ги подкрепят при прецизиране

Депутатите ще променят ограниченията за търговските вериги

Парламентът не успя да отхвърли президентското вето върху текстове от променитев Закона за защита на конкуренцията и оспорваните ограничения за търговските вериги, прокарани от БСП и ДПС с мотива, че защитават интересите на българските производители, отпадат от закона.

Промените ще бъдат преработени, като срокът за предложения по тях е три дни.

"За" повторното приемане на измененията гласуваха 97 народни представители от БСП, ДПС и един независим при необходими 121 гласа. Всички депутати от ГЕРБ, без един "въздържал се", подкрепиха ветото, а тези на "Атака" продължават бойкота си и не влизат в пленарна зала.

Държавният глава върна промените, тъй като са минали без оценка на въздействието им върху потребителите и няма яснота дали ще предизвикат поскъпване на хранителните стоки. Голяма част от измененията са неясни, което може да доведе до хаос в отношенията между търговците на храни и техните доставчици. Освен това създават предпоставки за административен произвол, както и риск от създаване на картел, посочва държавният глава.

Корнелия Нинова от "Коалиция за България" обвини "Атака", че първоначално депутатите ѝ са подкрепили закона, а сега са абдикирали. Освен това заподозря, че върху депутати от ГЕРБ може и да е оказван натиск от големи търговски вериги, за да променят позицията си от "въздържал се".

"Не съм свидетел, нямам данни, но допускам натиск от търговски вериги, от които имаше много силен отпор срещу този закон, кактои от големи работодателски организации като КРИБ", каза Нинова. От ГЕРБ обаче категорично отрекоха твърдението ѝ.

Според Нинова няма обективни причини да се повишават цените на стоките.

"Като свалиш от една цена пет такси, които я натоварват, как точно ще увеличиш тази цена и коя логика води до такова увеличение... Няма икономическа и юридическа логика", каза бившият зам.-икономически министър в кабинета на Станишев.

Румен Гечев (БСП) коментира, че текстовете отговарят на европейското право.

"С този законопроект не накърняваме ничии интереси, а защитаваме интересите на българските производители. Това е един от най-българските закони", заяви Гечев.

Според него не би могла да се направи каквато и да е корелация между предлаганите изменения и допълнения и евентуално покачване на цените на хранителните стоки.

Промените, внесени от депутата от БСП Румен Гечев и негови колеги, бяха разкритикувани от бизнеса, Световната банка и европейската търговска организация ЕвроКомерс, но минаха без дебат през пленарната зала.

От ГЕРБ съобщиха, че ще подготвят промени в закона, които да прецизират определението за "по-голяма пазарна сила", защото сега КЗК решава така, както тя преценява, всеки отделен случай.

"Тези неща трябва да са ясни в закона, трябва да бъде уредена и методиката на КЗК, на какви критерии да отговаря случаят, когато се налагат глоби и се намесва Комисията", каза Менда Стоянова.

Още в понеделник предложенията ще бъдат направени, ако бъдат приети, ще подкрепим закона, добави Делян Добрев.

Законът въвежда "забрана за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне“, но не дава ясна дефиниция за неговата същност.

Кое предприятие е с по-силна позиция при договаряне се определя на база на методика, приета от КЗК, но и според президента Плевнелиев правната уредба по този въпрос трябва да се съдържа в закона и не може да бъде замествана от акт на комисията.

"С предложенията, които ние правим, считаме, че няма да се стигне до увеличение на цените за потребителите", обясни Добрев.

С промените в Закона за защита на конкуренцията в Закона за храните се създават специални изисквания за търговец на храни с общ оборот за предходната година над 50 милиона лева и те ще са длъжни да изготвят типови договори или общи условия и да ги публикуват на интернет страницата си.

От президентството посочват обаче, че остава неясно как и защо законодателят е избрал критерия 50 млн. лв. оборот за предходната година.

Според парламентарната икономическа комисия обаче най-много нелоялни търговски практики се реализират от предприятия със значителна пазарна мощ.

"Точно Коалиция за България да говори за лобизъм – извинявайте. Вижте, те могат да говорят каквото си искат, вие ще видите в последните няколко седмици на този парламент за кои законопроекти настояват от левицата да бъдат приети в зала. Всички лобистки законопроекти в последната една година, които бяха отлагани се прави опит да бъдат приети в последният момент на това народно събрание – това е факт", коментира още Делян Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес