БСП и ДПС подозират Цветлин Йовчев в провокация срещу тях

Депутатите видели различна евакуационна схема с белия автобус от изпълнената

Депутатите видели различна евакуационна схема с белия автобус от изпълнената

Вътрешният министър Цветлин Йовчев вече има сериозни проблеми с представители на БСП и ДПС заради първия неуспешен опит за евакуация на политици от окупирания парламент в нощта на вторник срещу сряда, когато се стигна до насилие и кръвопролития около Народното събрание, провокирани включително от тази акция. Представители на двете партии казаха в четвъртък пред Mediapool, че дори обмисляли сериозно да поискат оставката на Йовчев, но това едва ли щяло да се случи веднага, защото ще се дестабилизира правителството.

Причината за неодобрението на Йовчев е поведението на полицията и НСО във вторник вечер, когато бе направен опит за евакуация на около 40 депутати от двете партии и трима министри, в пика на протеста. Според информацията на Mediapool, между 20.00 часа и 20.30 ч. е бил одобрен план за действие, който е бил синхронизиран между МВР, НСО и депутати, които заедно с трима министри се оказаха блокирани в Народното събрание след заседанието на три комисии за актуализацията на бюджета.

Според плана парламентаристите трябвало да поемат по съвсем различен маршрут от този, с който се озоваха в центъра на протеста.

“Анализите и кадрите, които гледахме, сочеха, че най-малко протестиращи има пред централния вход на Народното събрание. Там хората не бяха повече от 500-600 души. По тази причина трябваше да бъдем натоварени на автобуса от товарния вход на парламента, който се намира откъм градинката на университета”, разказаха депутати, присъствали в сградата на Народното събрание във вторник вечер.

По техните думи планът, с който всички са се съгласили, бил протестиращите да бъдат изолирани откъм срещуположната страна на сградата, към БАН, а полицейски части да затворят бул. Васил Левски към СУ “Св. Климент Охридски. Станалият печално известен бял автобус е трябвало да излезе през централните ограждения на Народното събрание и да поеме по Цариградско шосе до кв. "Младост". “От "Младост" вече щяхме да се превозим с таксита, шофьори и прочие”, разказаха депутати.

Няколко източници на Mediapool твърдят, че всички народни представители, качвайки се в автобуса, са били убедени откъде излизат. Искрена изненада сред тях предизвикал смененият маршрут и озоваването им в "окото на бурята" – от северната страна на НС, до храм "Св. Ал. Невски", където бе най-голямото стълпотворение от протестиращи, плътно застанали един до друг, някои от които хванати за ръце. Автобусът едва напредваше, спиран от хората, разблъсквани от полицията. В крайна сметка бе принуден да се върне обратно и евакуацията да бъде отложена до 3.00 часа сутринта, когато политиците бяха изведени пеша отново през въпросния "товарен вход" откъм градинката срещу Софийския университет, след като полицията силово разгони и раздели протестиращите.

Според присъствалите в автобуса, превърнал се вече в един от символите на над 40-дневните протести в София, вътре не е имало охрана. Сигурността на парламентаристите е осигурявал един единствен гард от НСО, а до всеки прозорец са били поставени полицейски щитове. След като попитали дали при тях няма да се качат полицаи, но това не се случило, народните представители – мъже седнали до прозорците и вдигнали щитовете.

“Едно не можем да си обясним – защо колегите от ГЕРБ не се качиха с нас в автобуса”, казаха още парламентаристи, които подозират конспирация между бившите управляващи, вътрешния министър и шефа на НСО – Тодор Коджейков, който е бивш охранител на Бойко Борисов.

Блокираните в НС депутати от БСП и ДПС твърдят, че колегите им от ГЕРБ от самото начало казали, че не бързат да бъдат "освобождавани" и ще чакат до сутринта. Докато другите се занимавали с евакуационния план, те си говорили помежду си и по телефоните си.

Източници от МВР твърдят, че операцията имала само някои “малки грешки”, но трябвало да се бърза с извеждането на депутатите, защото в службите били постъпили сигнали за прииждащи от Пловдив протестиращи. Тези сигнали впоследствие не са се потвърдили.

"С настъпването на нощта имаше опасност да се стигне и до насилие”, твърдят от вътрешното ведомство.

Депутатите пък сами признават, че излизането им трябвало да се случи около 21 часа, когато блокадата не е била плътна и около НС е имало спокойни зони. Операцията обаче се забавила, защото някои се страхували да излязат. “Докато убедим всички, стана близо 22 часа и така попаднахме във всички емисии пряко”, твърдят от левицата. “Тази грешка е наша, но смяната на маршрута, без да ни уведомят бе кардиналния проблем”, смятат още народните представители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?