Порошенко: Киев няма как да скъса отношенията с Кремъл

Дипломацията близо до пробив за кризата в Украйна

САЩ окуражени от стъпките на Русия, Германия приветства започналия диалог

Сн. ЕПА/БГНЕС

Дипломатическите усилия за изход от кризата в Украйна вече дават резултат и се вижда "светлина в тунела". Държавният департамент на САЩ обяви, че е "въодушевен от последните стъпки на Русия", а германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че в украинския конфликт се появяват първи признаци, свидетелстващи за намаляване на напрежението.

 

Сраженията между правителствените сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна продължават, но няма данни за нови жертви. Продължават и сблъсъците в редиците на бунтовниците, като самопровъзгласилият се за кмет на източния украински град Славянск Вячеслав Пономарьов бе отстранен от длъжност и арестуван от собствените си хора.

 

След като новият украински президент Петро Порошенко обяви, че иска да спре насилието до края на седмицата, във вторник той нареди да се създадат хуманитарни коридори, за да могат цивилните, които желаят, да напуснат зоните на сражения в източната част на страната.

 

"За да се избегнат нови жертви в зоните, в които се води антитерористичната операция, президентът натовари ръководителите на силите на реда със задачата да осигурят всички
необходими условия, за да могат цивилните, които искат да заминат, да го направят", се казва в съобщението.

 

Порошенко вече се срещна с руския президент Владимир Путин и се провеждат срещи между двете страни на ниво посланици.

 

Той заяви в интервю за "Тайм", че се надява Русия да бъде наказана за "трагедията", сполетяла неговата страна тази година, но Украйна няма как да скъса отношенията с Кремъл и трябва да търси разбирателство с Русия.

"Може би някои украинци биха предпочели да имаме за съсед Швеция или Канада , но наш съсед е Русия. Затова не можем да имаме твърда сигурност без диалог и разбирателство с Русия", каза президентът.

Москва готова да активизира диалога със Запада

 

В сряда в Санкт Петербург се срещнаха и външните министри на Русия, Полша и Германия.

 

"Договорихме се да активизираме диалога в този формат, по-специално на ниво директори на дирекциите по политическите въпроси на външните министерства. Обсъдихме темата за
безопасността в региона и за търговско-икономическото сътрудничество", заяви руският първи дипломат Лавров.

 

Той каза, че е необходимо постигането на примирие между правителствените сили и сепаратистите в Украйна и започването на разговори с представители на цялото население на
Украйна за бъдещето на страната.


Лавров заяви също така, че страната му приветства решението на украинския президент Петро Порошенко за обособяването на хуманитарни коридори в Украйна, предаде Франс
прес. "Това е крачка в правилната посока", подчерта Лавров.

 

Той изрази увереност, че Югоизточна Украйна ще даде реципрочен отговор на Киев, ако той прекрати наказателната си операция в тази част на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че на срещата е станало ясно, че всички страни са готови да работят за деескалация на напрежението в Украйна.


"Видях, че всички страни са готови да действат за деескалация на украинската криза. Не казвам, че вече сме намерили изход от кризата, но ескалацията отстъпи място на нова
атмосфера", заяви германският външен министър.

 

Той подчерта, че процесът на деескалацията трябва да е необратим.

 

"Виждаме слаба светлина в края на тунела", каза отново Щайнмайер.


САЩ виждат положителни сигнали

 

Държавният департамент на САЩ каза от своя страна, че американското правителство е насърчено от срещата на президентите на Русия и Украйна в Нормандия, връщането на руския посланик в Киев и заявленията на Москва за укрепване на контрола по украинската граница.

 

На въпрос дали САЩ смятат за реалистично изказването на украинския президент Петро Порошенко, че бойните действия в Източна Украйна може да бъдат прекратени тази седмица, заместник-говорителката на Държавния департамент Мари Харф отговори утвърдително.

 

"Ние знаем, че бойните действия трябва да бъдат прекратени в близко време", каза тя.

 

Харф повтори, че САЩ свързват прекратяването на бойните действия най-вече с действията на Русия, а не на властите в Киев, които провеждат военна операция в Източна Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят