Дисидентска организация пое отговорност за нападение над посолството на Пхенян в Мадрид

Дисидентска организация пое отговорност за нападение над посолството на Пхенян в Мадрид

Севернокорейската дисидентска организация Гражданска отбрана Чолима, известна и като Свободен Чосон, пое отговорност за нападението над посолството на Пхенян в испанската столица Мадрид миналия месец, съобщи Ройтерс.

Асошиейтед прес допълва, че Испания е издала поне две международни заповеди за арест срещу членове на самопровъзгласилата се за правозащитна организация, за които се смята, че са били начело на нападението срещу посолството и след това са предложили откраднатата информация на американското Федерално бюро за разследване (ФБР).

Според вестник "Конфиденсиал", който се позова на източници от разследването, група неизвестни лица нападнали дипломатическото представителство на Северна Корея на 22 февруари и откраднали компютри. Извършителите взели за заложници хора от персонала на посолството и останали там няколко часа. Както съобщава Ройтерс обаче, на сайта си Гражданската отбрана Чолима твърди, че инцидентът не е бил нападение и че групата е била поканена.

Вчера станаха известни разсекретени документи от испанското разследване, според които в атаката може да е участвала "група от десет души начело с мексиканския гражданин и жител на САЩ Ейдриън Хонг Чанг", както и граждани на САЩ и Република Корея.

Според съда Хонг Чанг "пет дни след нападението се свързал с ФБР в Ню Йорк, за да предостави информация, свързана с инцидента в посолството, както вероятно и придобит аудиовизуален материал". Вестник "Паис" съобщи, че испанските правоохранителни органи не изключват американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) да е било свързано с атаката.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че американското правителство няма нищо общо с нападението над севернокорейското посолство в Мадрид, предаде Асошиейтед прес. В изявление на ФБР се казва, че стандартна практика е да не потвърждава или отрича съществуването на разследвания.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?