До две седмици стават ясни истинските кисели млека

До две седмици стават ясни истинските кисели млека

Първият държавен стандарт – за киселото мляко, вече е факт, до дни рецептата за производство на продукта ще бъде публикувана в Държавен вестник и до две седмици ще стане работеща. Така клиентите ще знаят кои производители правят истинско кисело мляко, а в скоро време държавен стандарт ще има и за саламуреното краве сирене и за месните и хлебните продукти. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в четвъртък след среща по инициатива на премиера Бойко Борисов между държавни и неправителствени организации относно въвеждането на българските държавни стандарти (БДС) при храните.

БДС няма да е задължителен, а препоръчителен, но знакът му ще гарантира на потребителите, че продуктите, които го спазват, са истински.

Обединихме се около мнението, че трябва да защитим българските потребители и да им дадем възможността да консумират качествени продукти, посочи Найденов.

Стандартът за кисело мляко

В подновения държавен стандарт за кисело мляко за първи път е регламентирано използването на козе мляко, както и нови физикохимични показатели като "съдържание на млечен белтък", "масленост" и "енергийна стойност".

Има въведени и изисквания към опаковките, които могат да бъдат полистиренови кофички, стъклени буркани и керамични съдове.

Българското кисело мляко трябва да съдържа бактерията лактобацилус булгарикус и да е годно до 20 дни от датата на производство. Другите допустими суровини в него са сурово краве, овче, биволско и козе мляко, както и различни смеси между тях. Допуска се и използването на вода за пиене, млечна сметана, получена в деня на стандартизирането, както и обезмаслено мляко.

Ако в магазина си купите мляко с логото на БДС, това означава, че ще ядете истинско българско мляко с традиционната млечна бактерия, ако вземете бяло саламурено сирене, значи то ще бъде направено от истинско сурово мляко, заяви той.

Фирмите, които искат да следват БДС, ще трябва да се впишат в Патентното ведомство. Таксата за услуга е 300 лв., но не стана ясно колко време ще отнеме регистрацията.

"Ще се стараем това да става в максимално кратки срокове", коментира председателят на ведомството Костадин Манев. Към момента има регистрирани само две фирми, които могат да използват наименованието българско кисело мляко.

Агроминистърът очаква до въвеждането на стандарта, да има техническа възможност за изследвания на процента сухо мляко в съдържанието. Досега такива проверки не можеха да се правят, но вече ще бъдат поети от шест лаборатории на ведомството, които ще заработят след реорганизацията на съществуващите над сто подобни звена.

Според Димитър Зоров, председател на асоциацията на млекопреработвателите, въвеждането на БДС няма да доведе до повишаване на цените. Евентуалната бъдеща промяна на цените няма да бъде заради това, добави той.

Ако контролът на месните продукти е добър, няма да има нередности, заяви Светла Чамова, представител на месопроизводителите. Точен срок за стандартите при месопроизводството все още не може да бъде уточнен, добави тя.

През август МЗХ ще издаде заповед за съдържанието на соя в колбасите, съобщи министър Найденов. На кренвиршите с 80 на сто съдържание на соя ще се сложи край, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?